INSIDER

Már tesztelik a jövő postáját

Jövőre beköszönt az igazi 21. század a postánál! Minden postásnál ott lesz egy ipari mobiltelefon, és az ajánlott küldeményeknél, csomagoknál megszûnik a papír alapú adminisztráció, nem lesz több felesleges aláírás és kitölteni való nyomtatvány. Elindult a tesztidőszak, a Ripost elment Csepelre, hogy megnézze, hogyan mûködik a rendszer!
  • Szerző: Ripost

 

Sokkal egyszerűbb és gyorsabb ez a modern technika, nekem nagyon tetszik

– mondta el Juhász Csabáné.

„Gyakran kapok ajánlott levelet, eddig mindig papíron kellett aláírni több helyen, ráadásul annyi példányban, ahány levelet kaptam. Nagyon jó, hogy ezt a sok adminisztrációs macerát egyetlen mozdulattal ki lehet váltani" – tette hozzá.

 

Papírok helyett okoskütyüvel jön a postás

A csepeli nő két ajánlott levelet vett át a postástól az új módszerrel. A kézbesítőnél a sok papír és nyomtatvány helyett most csak egy PDA volt. Ez a kis szerkezet lényegében egy ipari mobiltelefon, működése nagyon egyszerű.  Az aláírás a PDA-n is hasonlóan történik, mint a papíron, csak a PDA-n nem egy tollal kell aláírni, hanem egy ehhez az eszközhöz használható érintős ceruzával.

 

Új személyivel aláírni sem kell

Akinek újfajta személyije van, annak elég egy érintés is.  Az e-személyi ugyanis azonosításra is szolgál, ez a szerkezet pedig be tudja olvasni az adatainkat.

„Ez nem csak azonosításra lesz jó, hanem egyenértékű az aláírással is, így egy mozdulattal azonosíthatja magát az ember és el is ismeri a levél átvételét. Ez a funkció tovább gyorsítja a kézbesítési folyamatot. Mivel az emberek részéről semmilyen technikai tudást nem igényel, valószínűleg nem fog fennakadást okozni az átállás"

– közölte lapunkkal a Magyar Posta.

Jövőre állnak át teljesen

A modern rendszerre 2019 folyamán fog átállni a posta. A próbaüzem hét településen indult el.  Csepel mellett Ercsi, Gyöngyös, Miskolc, Monor, Sopron, Nagykáta bevonásával próbálják ki az új rendszert. Az új eszközöket használó postások pedig folyamatosan megosztják a tapasztalataikat, értékelik a rendszer és a felszerelések használatát.

 

Követhetjük a küldeményeinket a neten

A fejlesztésnek rengeteg előnye van: csökken az adminisztráció és nyomon követhető lesz a küldemények útja. A feladástól a kézbesítésig nyomon lehet majd követni az internetes felületen a csomagok útját, így nem csak elveszni nem tudnak a küldemények, hanem azt is láthatjuk, hogy melyik nap érkezik meg a csomagunk.  Ha feladók vagyunk, akkor elektronikus értesítést kapunk arról, ha a címzettünk átvette a levelet, így pontosan tudjuk, hogy mikor érkezett meg az illetőhöz a küldeményünk.

 

Üzenni fog a mobiltelefon, ha ajánlott levél jön

A postánál már fejlesztik a rendszert kiegészítő mobiltelefonos applikációt is. Ez még könnyebbé teszi a dolgunkat: aki letölti, annak majd üzen a rendszer, ha ajánlott levele érkezik, és meg tudja nézni ezen át is, hol tartanak az ő küldeményei.

 

A futárszolgálatok is ilyet használnak


A PDA-s aláíró rendszerekkel csomagküldő szolgálatoknál, házhozszállításkor, recept átvételekor is találkozhattak az emberek.  A nagy áruházakban a készletezést, raktárfelmérést ilyennel végzik a dolgozók, így a készletadatokat nyomon követhetik a beszállítók. A kalauzok is ehhez hasonlót használnak menetjegyek ellenőrzésekor és nyomtatásakor.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?