INSIDER

Majdnem 1000 fővel emelkedett a koronavírusosak száma, elhunyt 8 beteg

951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg.
címkék:
 • Szerző: Ripost

951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20.450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15.104 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 56%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti.

558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége.

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Müller Cecília a járványügyi adatok ismertetésével kezdte a szerdai sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 8 embert veszítettünk el, akik krónikus megbetegedésben szenvedtek, de elkapták a koronavírust. Az elhunytak közül 48 éves a legfiatalabb és 69 éves a legidősebb.

„Ahogy a fertőzések száma is figyelmeztet minket – lassan egy hete 1000 fő közeliek ezek a számok –, a második hullámban vagyunk és sajnos egy felszálló ág jön – mondta és hozzátette, a szabályokat épp ezért fokozottan be kell tartani.

A legfőbb, hogy akinek valamilyen tünete van, láza van, ne menjen közösségbe – ez vonatkozik a gyermekekre is.

A maszk használata is különösen fontos: kibővült azon helyek száma, ahol kötelező a maszk viselése. Bár a jogszabály nem taglalja, vannak még olyan alkalmak, amikor kell a maszk:

 • ilyen például a sorban állás,
 • a liftben utazás,
 • a taxiban,
 • a várótermekben,
 • rokonlátogatások alkalmával az idősek védelmében.

Ha esküvőn veszünk részt, a gratulációkor legyen rajtunk kesztyű és maszk is, a menyasszonytáncot egyáltalán nem javasolják.

Ha a helyes maszkhasználatot alkalmazzuk, akkor elkerülhetjük a vírus továbbadását. Tehát:

 • a maszk felvétele előtt mossuk vagy fertőtlenítsük a kezünket.
 • A maszkot a gumi vagy a megkötő részén fogjuk meg, úgy helyezzük fel.
 • Az orrot és a szájat teljes mértékben fedje.
 • Miután felvettük, ne nyúlkáljunk az arcunkhoz.
 • Levételkor is a megkötőnél fogjuk meg, mert ekkor már fertőzöttnek kell tekinteni.

A karanténról is beszélt, ezt 14 napról 10 napra csökkentették. Ez a 10 nap általános szabállyá vált, tehát nemcsak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, hanem a kontaktszemélyekre is. Természetesen változik a helyzet, ha a 10 nap alatt valaki tüneteket mutat. Ekkor hívnia kell a háziorvosát, aki biztosítja majd a mintavételt.

Kedden Kásler Miklós egy videómegbeszélést tartott a kórházak főigazgatói részére. A miniszter kiemelte, hogy míg az első hullámban jól védekeztünk, továbbra is a megszokott fegyelmezettséggel hajtsák végre az utasításokat.

A védekezés egy kicsit nehezebb, mivel közösségi terjedésről beszélünk, nem gócpontokról.

Az egészségügyi rendszert felkészítették, a kórházak ágykihasználtsága 53 százalék körüli.

Tervszerű védekezés zajlik, a betegutak kijelöltek. Fokozatosan lépnek be az ellátásba a kórházak, ha szükséges lesz. A cél, hogy a megfelelő helyen tudják ellátni a koronavírusos betegeket. Az is cél, hogy az ilyen betegeket egy helyre koncentrálják, hogy ne minden kórházat „fertőzzenek meg”.

„Ezért kérem, ne lepődjenek meg, ha nem a megszokott kórházba kerül a területen valaki, hiszen a koronavírusos betegek ellátása ütemezetten, a kijelölt kórházakban zajlik” – kérte az országos tisztifőorvos.

Kiss Róbert a tájékoztatón elmondta, 5 esetben intézkedtek a rendőrök tömegközlekedési eszközökön a maszkhiány miatt.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a szennyvíz alapján végzett prognózisok tájékoztató jelzések, következtetést lehet levonni a fertőzöttek számának várható emelkedéséről. Amikor a szennyvízben több tízszeres emelkedést látunk, annak van egy előzetes jósló értéke, ilyenkor 7-10 nap alatt emelkedik meg a fertőzöttek száma. Egész Európában használják ezt a módszert.

A szórakozóhelyeken és vendéglátóhelyeken 23 óra után az ott dolgozókon kívül nem tartózkodhatnak vendégek. Ha mégis azt veszik észre a rendőrök, hogy nem tartják be a szabályt, figyelmeztetni fogják az üzemeltetőt, később pedig meg is büntethetik, ha továbbra sem tartják be.

Müller Cecília elmondta, hogy október második felében áll majd rendelkezésre az influenza elleni vakcina, akkor mehetnek majd érte az emberek a háziorvoshoz. Telefonon kell majd időpontot kérni az oltásra.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?