INSIDER

Magyar siker: új terápiával mentették meg a Covidon átesett kisfiú életét

Elsőként alkalmaztak célzott anti-citokin kezelést egy Covid-szövődményes, sokszervi gyulladásban szenvedő 6 éves kisfiúnál a Semmelweis Egyetemen. A végeredmény: magyar siker.
  • Szerző: Ripost

Magyar siker: először vetettek be Magyarországon célzott anti-citokin kezelést egy Covid utáni sokszervi gyulladással kórházba került kisfiúnál, akinél a hagyományos kezelés nem vált be, az új módszer viszont hatott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Panaszmentesen mehetett haza a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájáról az a 6 éves, sokszervi gyulladásban szenvedő kisfiú, akinek a kezelése során az országban elsőként alkalmaztak célzott biológiai terápiát – számolt be róla a semmelweis.hu.

Két hete, egy budapesti kórházba vették fel az érintett beteg gyermeket, aki az ilyenkor javasolt szteroid és immunglobulin terápiát kapta, ám átmeneti javulás után újra belázasodott, romlottak a laborértékei, ezért kérték átvételét a Semmelweis Egyetem gyermekreumatológiai centrumába.

„Az elsődleges, úgynevezett standard kezelési eljárásokra a sokszervi gyulladásban szenvedő gyerekek döntő többsége azonnal reagál, és gyorsan, néhány nap alatt megszűnnek a panaszaik. Vannak azonban terápia-rezisztens esetek, illetve olyan viharos tünetekkel járó súlyos esetek, ahol egyéb kezelésekre is szükség van. Ilyenkor hozhat gyógyulást a biológiai terápia” – hangsúlyozta dr. Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

A magyar siker kapcsán Dr. Constantin Tamás, a magyar siker helyszínéül szolgáló Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense szólalt meg (Fotó: Facebook)

A gyermekreumatológiában is egyre kiterjedtebben alkalmazott biológiai terápiák nevüket az előállításuk során alkalmazott biológiai technológiáról kapták, melyek hatásmechanizmusa, hogy a kezelés során a betegség kialakulásában szerepet játszó szabályozó fehérjéket veszik célba.

„Ha a szteroidot a betegséget támadó sörétes puskaként képzeljük el, akkor ezek a modern készítmények a mi távcsöves puskáink” – magyarázta szemléltetésül dr. Constantin Tamás.

A szakember az alkalmazott biológiai terápiáról szólva elmondta: az anakinra nevű hatóanyagot eredetileg a felnőttkori rheumatoid arthritis kezelésére fejlesztették ki, de nem hozott átütő eredményeket, így nem került be a reumatológusok mindennapi klinikai gyakorlatába. A gyermekreumatológusok ezzel szemben gyakran alkalmazzák, ugyanis bizonyos extrém gyulladásos állapottal járó betegségekben – ide tartozik a sokszervi gyulladás is – nagy hatékonysággal bír.

A magyar siker helyszíne a Semmelweis Klinika

Gyógyulást hozott a kezelés a kisfiúnál (Fotó: Semmelweis.hu)

Bár a kisfiú nagyon elesett állapotban, csillapíthatatlan lázzal került a klinikára, az időben megkezdett biológiai terápiával sikerült megelőzni nemcsak a szervi károsodást, de azt is, hogy a gyermek újra intenzív osztályra kerüljön. Pár napos kezelés után a laborértékei is normalizálódtak, tünet- és panaszmentesen távozhatott a Semmelweis Egyetem klinikájáról. Mi ez, ha nem magyar siker?!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?