INSIDER

Hatékony lesz a vakcina a vírussal szemben? Megszólalt a magyar virológus

Magyarországon is mutálódott a koronavírus, de a szakember szerint mindig az eredeti vírustörzs a legveszélyesebb.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus tavasz óta megnehezíti a mindennapjainkat. Lassan, de elérhetőnek látszik a vírus elleni vakcina elkészülte. Ám sokan attól tartanak, hogy az oly rég várt vakcina talán hatástalan lehet az újonnan megjelenő vírus ellen. Sőt, azonosítottak már be Magyarországon is olyan vírustörzset, ami idehaza mutálódott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy mit is jelentenek pontosan a vírusmutációk és van-e okunk az aggodalomra, arról dr. Rusvai Miklós virológust kérdezte a Bors.

„Ezek nem jelentős változások, de kimutathatók. A virológia úgy működik, mint a kriminalisztikában a DNS-vizsgálat. Egyedileg tudjuk azonosítani a vírusokat, jellegzetességeik alapján az is megállapítható, hogy honnan érkeztek hazánkba” – árulta el Rusvai Miklós.

Dr. Rusvai Miklós
Fotó: TV2

A virológus szerint ez a vírusmutáció csak kis mértékben csökkentheti a vakcina hatékonyságát.

„Ezek a mutációk inkább a tudomány számára fontosak, nem kell tőlük félni. Egy mutáció csak akkor lehet veszélyesebb, mint az eredeti vírustörzs, ha a vírusnak megváltozik az antigenitása, vagyis nem véd az új mutáns ellen vagy fokozódik a kórokozó-képessége. Természetesen ez mindig benne van a pakliban, hiszen ez ellen nem lehet védekezni. Az, hogy az elmúlt 100 évben nem volt pandémia, csak a szerencsének köszönhető. Előfordulhat, hogy a közeljövőben felüti a fejét egy új vírus, de az sem kizárt, hogy újabb száz évet kell várni egy világjárványra” – mondta a Borsnak a szakértő.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?