INSIDER

Magánzárkában figyelik a győri késelőt

Jelenleg egy egyszemélyes cellában őrlődik a tanárát megkéselő győri diák. H. András Csabát a hétvégén letartóztatásba helyezte a Győri Törvényszék. Most a felnőttek börtönében, egy bekamerázott magánzárkában várja az elmeorvosi vizsgálatot, amely eldönti: szüksége van-e gyógykezelésre, vagy sem.
  • Szerző: Ripost

A bíróság előtt előbb az elmeorvosok fognak ítéletet mondani a győri késelő diák, H. András Csaba felett. Gyorsított eljárásban, két héten belül meg fogják vizsgálni egy komplex teszttel, hogy szenved e valamilyen pszichiátriai betegségben. Ügyvédje szerint teljesen magába van zuhanva, és némán őrlődik az eset óta.
„Tett vallomást a nyomozási bíró előtt, és röviden válaszolt a kérdésekre. Nagyon maga alatt van szegény a történtek óta” – árulta el a nak dr. Faragó Péter, András ügyvédje.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina

A 17 éves fiatalember csütörtökön leszúrta az osztályfőnökét B.-né Mónikát, mert a pedagógus az előző órán rossz jegyet adott neki. Az osztálytársai szerint előre készülhetett a tettére, mivel az óra előtt odaadta a fülhallgatóját az egyik barátjának, azzal, hogy erre nincs szüksége már. A súlyosan megsérült tanár kórházba került, Andrást pedig elvitték a rendőrök. Szombaton a Győri Járásbíróság elrendelte a letartóztatását, szökés, illetve a szemtanúk befolyásolásának veszélye miatt.

Gyõr, 2019. december 5.
Rendõrautók a Gyõri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma elõtt 2019. december 5-én, miután az iskolában késelés történt. Sajtóinformációk szerint egy diák késelt meg egy tanárt.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI – Krizsán Csaba

„Kora ellenére nem fiatalkorúak börtönében helyezték el, hanem a Győri Büntetés-Végrehajtási Intézményben, a felnőttek között, egy elkülönített zárkában” – tudtuk meg dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra sajtószóvivőtől.
Úgy tudjuk, a zárkájában kamera is van, a szakemberek tehát ezen keresztül is megfigyelhetik a viselkedését.

Fotó: Police.hu

„Vannak emberek, akik át tudják verni a pszichológiai teszteket, legyenek azok bármilyen jók. Épp emiatt az életellenes bűncselekményeknél a komplex pszichológiai teszt mellett meg is szokták figyelni egy ideig az elkövetőket” – fejtegette Csehák Hajnalka gyermekvédelemben dolgozó pszichológus. – „Amennyiben pszichiátriai probléma áll a cselekedete mögött, úgy azonnal megkezdik a kezelését. Erre nem alkalmasak a megyei kórházak zárt osztályai, minden esetben az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) szállítják a betegeket”.
Ha kiderül a szakértői véleményekből, hogy tettét beszámítható állapotban követte el, akkor akármilyen egyéb pszichiátriai problémája van, büntetését börtönben kell letöltenie, ha a bíróság elítéli.
A pszichológus szerint már Magyarországon is rohamosan növekszik a kiskorúak által elkövetett erőszakos cselekedetek száma, ezt pedig nem csak elmebetegségek, hanem a neveltetés is okozhatja.
„Egyre kisebb a kudarctűrő képessége a gyermekeknek, mivel úgy nőnek fel, hogy mindent megkapnak, anélkül, hogy tenniük kell érte. Az, hogy nem tanulnak meg küzdeni, később komoly konfliktusokhoz is vezethet” – fejtegette a szakember. – „Sok gyereknek és fiatal felnőttnek „istentudata” kezd lenni, ami azt jelenti, hogy ha nem úgy működik a világ, ami nekik kényelmes, akkor ők rendet tesznek”.

Fotó: Police.hu

Azt még nem tudni, hogy H. Andrásnál mi vezetett a brutális tetthez, az mindenesetre bizonyos, hogy sem a családja, sem a környezete nem számított erre.
„Nagyon rendes, szófogadó, jó tanuló, tisztelettudó gyermek, akire az egész családja nagyon büszke volt” – árulta el az ügyvédje. – „A családot is rettentően megviselték a történtek, az édesapa meg is látogatta az osztályfőnököt a kórházban, hogy bocsánatot kérjen tőle”.
B. –né Mónika egyébként már jobban van, állítólag ezen a héten ki is jöhet a kórházból, és az m1 úgy tudja, hogy kész megbocsátani a diáknak a történteket.

És ezeket olvastad már?