INSIDER

Elképesztő képek a Lánchídról: rejtélyes katonai búvárok lepték el a Dunát

A Lánchíd környékét rejtélyes katonai búvárok lepték el szerdától, a BKK közleménye szerint a felderítők jelenlétével bő egy hónapig kell megbarátkoznia a hajósoknak.
  • Szerző: Ripost

Nem várt akadállyal kell megküzdenie azoknak a kapitányoknak, akik hajójukkal a Lánchíd felől akarnak közlekedni. A Magyar Honvédség búvárfelderítői május 12-től másfél hónapig átveszik az irányítást a Duna Lánchíd környéki szakaszán. A felderítők több évtizedes világháborús bombákat hatástalanítanak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lánchíd

A hídfelújításhoz kapcsolódóan megkezdődött a Lánchíd vízi környezetének fém- és lőszermentesítése (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

A Lánchíd környezetében javában tartanak a felújítást előkészítő munkák. A Duna érintett szakaszának medréről korábban szonárfelvételek készültek a híd tengelyétől mért 250-250 méteres távolságig. Az előzetes felmérések alapján, valamint a hatóságok által jóváhagyott terveknek és engedélyeknek megfelelően ezúttal 50-50 méteres távolságon belül újabb méréseket végeznek, illetve búvárfelderítők merülnek alá – írja közleményében a BKK.

Lánchíd

A műveletek nagy csapatmunkát igényelnek (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

A vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, május 12-től a Magyar Honvédség tűzszerészei folyamatosan közreműködnek a Lánchíd környékén történő felderítő munkákban. Az esetlegesen talált lőszereket a honvédségi szakemberek hatástalanítják, az egyéb, mozgatható fémtárgyakat pedig a pontos felmérés után búvárok emelik ki.

Nincs átjárás

A közlemény szerint a hosszan tartó munkavégzés idejére az itt közlekedő hajókat elterelik, és időszakosan hajózási zárlatot is elrendelnek. A zárlat alól a munkálatokban részt vevő felderítő, honvédségi és vízi rendészeti hajók mellett a folyamfelügyeleti, valamint a mentő- és tűzoltósági hajók is mentesülnek.

Lánchíd

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A Lánchíd környezetében lévő területek fém- és lőszermentesítési munkái több ütemben történnek, és előreláthatólag másfél hónapig tartanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?