INSIDER

Kritikus állapot: 14 napon át lélegeztetőgépen tartották a magyar koronavírusos beteget

Kritikus állapotban volt a 60 éves beteg, aki először kapott vérplazmás terápiát, de csodával határos módon felgyógyult.
  • Szerző: Ripost

A Dél-pesti Centrumkórházban több beteget is kezelnek azzal az életmentő plazmaterápiával, amit a már felgyógyultak plazmájából nyernek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az első magyarországi beteg, akit ezzel a terápiával kezeltek, már elhagyta az intenzív osztályt” – mondta el a Borsnak dr. Bobek Ilona, az aneszteziológia és intenzív betegellátó osztály osztályvezető főorvosa.

Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

A 60 éves, krónikus alapbetegséggel küzdő páciens folyamatos gondozásra szorul azután is, hogy a kórházból már távozhat.

„A krónikus alapbetegséggel küzdő betegeket eleve óvatosabban engedjük haza, hiszen ők rendszeres kórházi gondozásra szorulnak” – magyarázta az okokat a főorvos asszony.

Az előbb említett, első plazmakezelt olyan kritikus állapotban volt, hogy lélegeztetőgépre is került.

„Összesen két hetet volt lélegeztetőn, de egy héttel a plazmaterápia után már le tudtuk venni a gépről. Ez egy ilyen súlyos betegnél rövid időnek számít, ezért ezt nagy eredménynek tartjuk” – tette hozzá a szakember.

Mit kell tudni a plazmaterápiáról?

„Ez egy támogató terápia. A betegeket folyamatosan ellenőrizzük. A saját orvosi tapasztalatom azt mutatja, hogy az, akinek plazmaterápiát adunk, sokkal gyorsabban épül fel a koronavírusból. Látjuk a pozitív hatást a betegeken. Jelenleg több páciens van még lélegeztetőgépen, akik plazmaterápiában részesültek, ők később kerültek kórházba, mint az első betegünk” – mondta Bobek Ilona.

A koronavírusos tüdőgyulladás kezeléséhez nem elég pusztán a terápia: kell hozzá az orvosok és az ápolók precíz munkája, akik folyamatosan figyelik, hogyan változik a betegek állapota.

Dr. Bobek Ilona elmondta, hogy az intenzív osztályról kikerült, első plazmaterápiás páciens már teljesen önellátó.

„A beteg annak is köszönhette a felépülését, hogy végtelenül pozitív hozzáállású és nagyon meg akart gyógyulni. A betegek egyébként a lélegeztetőgépen töltött időszakra, azaz kritikus állapotukra, nem emlékeznek, altatásban vannak, és fájdalomcsillapítókat kapnak. Ez azért szükséges, hogy ne használják fel a saját tartalékaikat”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?