INSIDER

Közleményt adott ki az ügyészség, fejlemény a Hableány ügyében

Az ügyészség fellebbezést nyújtott be a végzés ellen!
  • Szerző: Ripost

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség fellebbezést nyújtott be, miután a bíróság nem az indítványuknak megfelelően hosszabbította meg a Hableányt elsüllyesztő szállodahajót követő másik utasszállító kapitányát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Mónus Márton / MTI

A Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében. Az ügyészség egy évvel ezelőtt indítványt tett a kapitány bűnügyi felügyeletének elrendelésére. A bíróság a bűnügyi felügyeletet elrendelte és azóta meg is hosszabbította azzal, hogy havonta egyszer jelentkeznie kell a gyanúsítottnak a rendőrségen. A világjárvány miatt egyes jelentkezések alól szabályszerűen kimentette magát, azonban megállapítható, hogy nem szökött meg.

A nyomozás folyamatban van, több tanút kell még kihallgatni.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a január 30-ig meghosszabbított bűnügyi felügyelet további 4 hónappal hosszabbítsa meg változatlan feltételekkel. A bíróság a kényszerintézkedést 3 hónappal, április 30-ig hosszabbította meg, és emellett nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a gyanúsítottnak.

A végzés ellen azonban a kerületi ügyészség fellebbezést nyújtott be:

„A büntetőeljárási törvény szerint a bűnügyi felügyelet a terhelt szabad mozgáshoz és a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát korlátozza. Az ügyészség álláspontja szerint csak olyan magatartási szabályt lehet előírni ennek a kényszerintézkedésnek a keretében, amely fizikailag korlátozza a terheltet a szabad mozgáshoz való jogában. A telefonos jelentkezés a mai, modern technika mellett már semmiféle fizikai korlátozásnak nem minősül, így a törvény által deklarált célnak nem felel meg. A kérdésben másodfokon a Fővárosi Törvényszék hozza majd meg a döntést.„

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?