INSIDER

Koronavírus: így éljük túl okosan a nehéz napokat!

Világjárvány van, Magyaroszágon pedig hivatalosan is veszélyhelyzet: nagyon fontos, hogy betartsuk a szabályokat, ne veszélyeztessünk másokat!
 • Szerző: Ripost

Az egyetemeken már csak távoktatás folyhat, az osztrák és szlovén határon nem engedik át a buszokat, vonatokat, és a személyautók utasait is hőmérőzik, tilos 100 főnél nagyobb rendezvényeket tartani, így elmaradnak a színházi előadások, a mozik csak 99 nézőnek adnak el jegyet egy-egy teremben, bezárnak a diszkók, zárt kapusak vagy elmaradnak a sportrendezvények – életbe lépett a különleges jogrend Magyarországon. Nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat, mert ezzel állíthatjuk meg a vírus terjedését – hogy nálunk ne legyenek tömeges megbetegedések.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hatóságok mindenkit a szabályok követésére szólítanak fel. A fegyelmezettségünkön múlik minden – mondta Orbán Viktor kormányfő, de az országos tisztifőorvos, Müller Cecília is felelős viselkedésre kért mindenkit.

Fotó: 123rf

Mit ne tegyünk?

 1. NE terjesszünk rémhíreket sem személyesen, sem az interneten, ne fokozzuk a pánikot!
 2. NE utazzunk külföldre!
 3. NE menjünk betegen dolgozni vagy közösségbe!
 4. NE vigyük a beteg gyereket óvodába, iskolába!
 5. Ne vásároljunk pánikszerűen!
 6. NE szegjük meg a kórházi látogatási tilalmat!
 7. NE verjük át a hatóságokat, munkaadónkat: mondjuk meg, ha betegek vagyunk, ha betegekkel, külföldiekkel érintkeztünk, ha külföldön jártunk!
 8. NE hagyjuk el 2 hétig otthonunkat, ha betegek vagyunk vagy olyan országban jártunk, ahol durván tombol a járvány!
 9. NE tartsunk nagyobb családi rendezvényeket!
 10. NE köhögjünk, tüsszögjünk a kezünkbe vagy papír zsebkendő nélkül!
 11. NE dobáljuk el a használt zsebkendőt, mindjárt szemetesbe vele!
 12. NE nyúlkáljunk az arcunkhoz, szemünkhöz az utcán vagy a tömegközlekedés járművein!
 13. NE üdvözöljük egymást „hagyományos”, testi kontaktust igénylő módon (puszival, öleléssel, kézfogással)!

Fotó: Northfoto

Újabb 3 fertőzött Magyarországon

Jelenleg 16 koronavírus-fertőzést tartanak nyilván Magyarországon: 1 újabb iráni és 2 magyar állampolgárnál mutatták ki a vírus jelenlétét. Az egyik magyar beteg egy budapesti, Haller utcai irodaházban dolgozott, és nemrég Izraelben járt. Az irodaházat kiürítették és fertőtlenítették, a dolgozók otthoni megfigyelésen vannak. A másik magyar beteg már napok óta karanténban van a Szent László-kórházban. A fertőzöttek közül 8 iráni, 1 brit, és 6 magyar állampolgár, egy iráni állampolgár már meggyógyult.

Szankció járhat a szabályok megszegéséért

Aki nem mond igazat a kérdésre a hatóságoknak arról, honnan érkezett, az ellen büntetőeljárás indul, de a rémhírterjesztés is bűncselekmény! A karantén szabályainak megszegéséért is szankció járhat.

Fotó: Northfoto

Durván megverték, mert kisétált a karanténból

Egy Olaszországból hazatért vendégmunkásnak 14 napig otthoni karanténban kellett volna maradnia a Valcea megyei Lalosu községben Romániában, de kisétált az utcára. Egy falubeli ezt sérelmezte, és nagyon megverte a férfit. A támadó ellen garázdaság, az áldozat ellen az elkülönítésre vonatkozó szabályok megszegése miatt indult büntetőeljárás.

Kínában lassan véget ér a járvány

Először jelentettek tíznél kevesebb új beteget Vuhan tartományból egy napon, Kína más részein pedig összesen hét új fertőzöttet jelentettek. Úgy tűnik, lassan véget ér a járvány ott, ahol elindult. Az utolsó adatok szerint Kínában csaknem 81 ezren betegedtek meg, a halottak száma 3172, a gyógyultaké pedig csaknem 63 ezer.

Fotó: Northfoto

„Mindenki gondoljon idős nagyszüleire!”

„Ne menjenek az utcára, ha nem elkerülhetetlenül szükséges! A fiatalokat arra kérem, legyenek felelősségteljesek, gondoljanak idős nagyszüleikre, és ne terjesszék a kórt!” – ezt is mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök drámai beszédében, amikor újabb szigorításokat jelentett be. Olaszország gyakorlatilag leállt: minden üzletet bezártak, kivéve az élelmiszerboltokat és patikákat. Leállt a teljes oktatás, kulturális és sportélet, de most az éttermeket, sörözőket, fodrászatokat is bezárják. A közhivatalok nem zárnak be, de rugalmas munkaidőt vagy távmunkavégzést vezetnek be. Az intézkedések legalább két hétig tartanak.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?