INSIDER

Koronavírus: ha szemüveges vagy, ez az, amire érdemes vigyáznod

Részben nyújt csak védelmet a szemüveg a szemdörzsölés általi koronavírus-fertőzés ellen, de egyben fokozott kockázati tényezőt jelent.
  • Szerző: Ripost

Nagyobb bizton­ságban érezhetik magukat a vi­lágjárvány idején a szemüvege­sek, állítja egy kínai tanulmány. A magyar tudós szerint azonban a feltevés csak részben állja meg a helyét, és inkább megmosolyogtató, mintsem komolyan vehető tény.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

„A szemüvegviselés valójában töredékszázalékokat számít„ – mondta a Borsnak Rusvai Miklós virológus. „A megbetegedés fő forrása mindenképpen a cseppfertőzés, aztán pedig a szájnyálkahártyán történő bevitel. Ez vonatkozhat a fertőzött étel elfogyasztására, és a dohányzók esetében a cigaretta szájba vételére is” – magyarázta a szakértő, és hozzátette: a kötőhártya fertőzése igazából csak a harmadik rizikófaktor.

„Ha valaki megdörzsöli a szemét, miután a kezével megfogta a vírusos kilincset vagy villamoskapaszkodót, valóban ve­szélynek teszi ki magát, ami ellen a szemüveg nyújthat némi védelmet, hiszen nehezebben éri el a szemét. Ennek ellenére az a véleményem, hogy a szemüveg inkább plusz kockázati tényezőt jelent, ugyanis a lencséje másodpercek alatt bepárásodik, ha valaki szabályosan viseli a maszkot. Ezért hajlamosak a szemüvegesek a maszkot az orruk alá húzni, mert olyankor az orrnyílásból kiáramló meleg leve­gő nem csapódik ki a lencsén, de ezáltal az orron keresztül való légzésnél cseppfertőzéssel fertőződhetnek„ – fejezte be Rus­vai Miklós.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a levegő párájában megbúvó vírusok könnyen megkerülhetik a szemüveget, így elvben a helyesen viselt látássegítők már csak ezért sem nyújtanak teljes biztonságot.

Delhusa Gjon gyerekkora óta szemüveges, de nem tudja megerősíteni, hogy védve lenne a Covid ellen.

Fotó: Bors

„Ha viszket a szemem, felhúzom a szemüveget, hogy vakarózhassak. Az persze igaz, hogy önkéntelenül talán ritkábban nyúlok oda, mint mások, de az állandó szemdörzsölés ellen talán inkább az véd meg, hogy bármerre járok, tele van a kezem. Vagy a hangszeremet, vagy a csomagomat cipelem” – mondta az énekes a Borsnak.

Fodor Zsóka boldog, hogy csakis az olvasáshoz van szüksége segédeszközre.

„Általában otthon ve­szek ke­zembe könyvet vagy újságot, amikor már rég alaposan megmostam a kezemet. Figyelek a tisztaságra, ezért elviekben abból sem lenne baj, ha a szememhez nyúlnék, de azért igyekszem azt elkerülni„ – me­sélte a színésznő.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?