INSIDER

Koronavírus: Egymásra utaltak a térség országai, mondta Szijjártó Péter

A koronavírus-járvány szempontjából is komoly az egymásra utaltság a térség országai között az emberek egészségének megvédése, az ellátás folyamatos biztosítása, a gazdaságok működőképességének fenntartása tekintetében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
  • Szerző: Ripost

A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy videokonferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával. Szijjártó Péter kiemelte: minden országnak nemzeti intézkedéseket kell hoznia, de ezek komoly hatással vannak a szomszédos, illetve térségbeli országokra is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A tanácskozáson partnereivel egyetértettek abban, hogy nem pár napig vagy hétig tartó időszakra, hanem hónapokban mérhető korszakra kell készülni súlyos korlátozások között – közölte.

Keddtől csak magyar állampolgárok léphetik át a magyar határt, de a teherszállítás tekintetében a belépést nem korlátozzuk – emlékezetett a miniszter. Engedjük a tranzit-teherforgalmat is – tette hozzá. Szijjártó szerint mindezek nélkül az ország működőképessége nem fenntartható.

Az ausztriai magyarok továbbra is tudnak dolgozni a határmenti térségekben – tette hozzá.

Szijjártó figyelmeztetett, hogy a következő időszakban még nehezebb lesz a mozgás a világ különböző pontjai között, így javasolta, hogy aki mégis utazik valahova, keresse meg a konzuli képviseleteket. Egy európai koordinációs mechanizmus létrehozását támogatja Magyarország, aminek a lényege, hogy segítsenek az uniós állampolgárokat hazahozni – magyarázta. Beszélt arról is, hogy külföldön karanténban 46 magyar állampolgár van. Ez a szám azért növekedett meg, mert Ausztriában már 39 magyar van ilyen helyzetben. Ázsiában is több magyar karanténban van.

Szijjártó Péter elmondta, minden egyedi esetre megoldást próbálnak találni azon magyarok számára, akik az országhatáron kívül rekedtek.

Az idővel futunk versenyt, ezért mindenki jelentkezzen, aki haza szeretne jutni, mert egyre több a korlátozó intézkedés – mondta a miniszter.

 

És ezeket olvastad már?