Létrehozva: 2020.01.31.

Koronavírus: ez a legjobb védekezés ellene

Továbbra sincs Magyarországon koronavírusos beteg, miközben kitört a sokkal veszélyesebb, évente több ezer halálos áldozatot követelő influenzajárvány. „Az esetleges koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll, és a tisztifőorvos akciótervet készít„ – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón.

„A gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása pillanatnyilag az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben. Magyarországon jelenleg nem kell tartania a megbetegedéstől azoknak, akik a közelmúltban nem jártak Kínában, vagy a velük egy háztartásban élők nem utaztak a fertőzött országokba„ – mondta Dr. Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa.

Fotó: Ripost

A legtöbb ember észre se veszi, hogy átment rajta a koronavírus

A betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felsőlégúti vírusfertőzések, például az influenza tüneteitől. Ha valakinél a hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és a felsőlégúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban jelentkezhet. A betegség az egyszerű megfázáshoz hasonló, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer gyorsan legyőzi. A kór döntően a beteg, gyenge immunrendszerű emberekre életveszélyes. „A vírus a legtöbb emberre ártalmatlan, az esetek 95 százalékában 1-2 hét alatt magától meggyógyul, így sokan nem is tudják, hogy ezen a betegségen estek át – mondta a Ripost-nak Dr. Szlávik János infektológus, a Szent László Kórház főorvosa, aki megerősíti: a szájmaszk és az alapos kézmosás a legjobb védekezés.

Mosson kezet hosszan, magában énekelve!

Meglepő, de az a leghatékonyabb védekezés a koronavírus ellen, ha 20 másodpercig, magunkban énekelve mosunk kezet: az Egészségügyi Világszervezet és az amerikai egészségügyi minisztérium is ezt ajánlja. És hogy miért kell énekelni? Az emberek többsége nem visz stoppert a kézmosáshoz, ezért a két rangos szervezet is azt ajánlja, hogy kézmosás közben énekeljük el magunkban, normál tempóban a Boldog szülinapot! című dalocskát – kétszer. Ennek ideje ugyanis 20-25 másodperc, ami pont elég idő ahhoz, hogy elég alapos legyen a fertőtlenítő kézmosás.

Fotó: WHO

Több kézmosó fogy a plázákban

Úgy tűnik, az emberek kezdik megfogadni a szakemberek tanácsát a gyakoribb kézmosásról. „Most feltűnően többen mosnak kezet, mint máskor„ – mondta lapunknak a budai Eurocenter egyik takarítónője. „Már naponta kétszer kell cserélnem a mosófolyadékos tartályt, ha ez így folytatódik, a munkaadóim azt fogják hinni, hogy én lopom a mosószert…”

„3-4-szer annyi kézfertőtlenítő fogy most, mint máskor, hiány van belőle, folyamatosan újra kell rendelnünk. A multik is többet rendelnek, és a kisebb cégek is„ – mondta lapunknak Alfarman Hussein, a kézfertőtlenítő szerek forgalmazásával foglalkozó budapesti cég, a HiClean Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A rémhírterjesztés büntetendő

„A koronavírussal kapcsolatban rengeteg volt a rémhír az elmúlt napokban, ezek terjesztését a törvény bünteti, ez közveszély okozásnak, pánikkeltésnek minősül” – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megállítottak egy kínai buszt a határon

„Az országos tisztifőorvos életbe léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért állítottak meg a határon egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét„ – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A reptereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket.

Eddig 170 igazolt haláleset függ össze a kínai koronavírussal, a fertőzöttek száma 7711-re nőtt. Kínán kívül, így Európában sem volt még haláleset. Eddig Franciaországban 5, Németországban és Finnországban 1-1 esetben mutatták ki a kórt, a finneknél egy kínai turista, a németeknél egy bajor férfi fertőződött meg. A bajor férfi egy 4 napig a cégnél lévő kínai kollégájától kapta el a fertőzést, a cégnél több másik embert is megfigyelés alatt tartanak. Világszerte Kínán kívül mintegy 20 országban, 70 embernél mutatták ki a fertőzést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast