Létrehozva: 2020.01.30.

Koronavírus: a többség észre sem veszi, hogy már átment rajta a kór

Európában eddig még senki nem halt bele a kínai koronavírusba, csak néhány német és francia fertőződött meg, de ők is jól vannak. A Ripost Dr. Szlávik János infektológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdezte, aki szerint semmi ok a pánikra, a koronavírus nem akkora veszély, mint akár az influenza, a magyar egészségügy pedig felkészült a helyzetre.

„Ez a betegség is cseppfertőzéssel terjed, mint az influenza, de közel sem olyan intenzíven. Ha így lenne, már nagyságrendekkel több lenne a beteg. A koronavírus csak szorosabb kontaktussal fertőz, nehezebben terjed emberről emberre, mint az influenza„ – mondta lapunknak Szlávik János.

„Nagyon fontos hozzátenni: a koronavírus- betegség az esetek 95 százalékában 1-2 hét alatt magától meggyógyul, így sokan nem is tudják, hogy ezen a betegségen estek át – fogalmazott az infektológus.

24 óra alatt ki tudják mutatni Budapesten

Szlávik János arra a kérdésünkre, hogy készül-e gyorsteszt, annyit mondott: erre nincs szükség, ugyanis van egy labor Budapesten, ahol 24 óra alatt a vérből és torokváladékból kimutatható a vírus jelenléte a szervezetben.

A fotón: Szlávik János
Fotó: Origo / Mudra László

„Ha Magyarországon is megjelenne valakinél a betegség gyanúja, a fertőzött személyt két hétig (ennyi a vírus maximális lappangási ideje) izolálnánk. A kór döntően a beteg, gyenge immunrendszerű emberekre életveszélyes„ – tette hozzá az orvos, aki szerint mivel Kínában izolálták az embereket Vuhanban, csak akkor lehet baj, ha más országokban is tömegével elindul a fertőzés.

A szájmaszk és a hosszú kézmosás a legjobb védekezés

A koronavírus kétoldali tüdőgyulladással jár a láz mellett, míg az influenza hirtelen jelentkező magas lázzal és izomfájdalmakkal. A szakember védekezésképp az egyszerű, patikákban is kapható szájmaszk viselését javasolja az alapos és hosszú, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás mellett. Viccesen hangzik, de komoly: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy magunkban énekelve mossunk kezet: míg kétszer végigérünk a „Boldog szülinapot”-dalocskán, pont lejár a 20-25 másodperc.

Rengeteg a pánikkeltő álhír

A magyar kormány vizsgálja, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló álhírekkel szemben, amelyek a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjednek – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Magyarországon továbbra sincs tudomásunk koronavírusos betegről, a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt, követi a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket – tették hozzá. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy fejezzék be a pánikkeltést az ügyben.

A lázas kínai pilóta már tünetmentes és jól van

Kisebb pánikot keltett a hír, hogy kedd este egy 34 éves pilótát a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről lázasan szállítottak be a László Kórházba szkafanderben, miután a 8 órája lázas pilótát egy orvoscsapat fogadta a leszálláskor. A gépet fertőtlenítették, az utasok elhagyhatták a gépet.

„Már láztalan és panaszmentes a pilóta, akit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről szállítottak be a László kórházba, ahol – a szigorú protokollnak megfelelően – azonnal elkülönítették őt” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pilótának nincs tüdőgyulladása, és nem járt a fertőzött területeken sem. „A tisztet leszálláskor ügyeletes orvos és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ügyeletes felügyelője várta, és azonnal megvizsgálta, koronavírus gyanúja nem merült fel. Az első tiszt a lázon kívül nem mutatott más tünetet és nem volt bódult vagy eszméletlen állapotban. A vonatkozó protokollt betartva, az utasok a repülőgépen várakoztak mindaddig, amíg az első tiszt vizsgálata megtörtént, illetve annak eredménye kiderült„ – tájékoztatta a Ripost-ot a Budapest Airport.

Most robban be az influenza: 17 ezer beteg egy héten

Rengeteg beteg fölöslegesen pánikol az orvosnál: sok beteg megy azzal a háziorvosához vagy szakrendelőbe, hogy koronavírusos, mert lázas, vagy kínaiakkal érintkezett. Természetesen a kórházak kötelessége, hogy mindenkit leteszteljenek és megfigyeljenek, akikre ráillenek a tünetek – de eddig mindegyik magyarországi teszt negatív volt. Eközben éppen most robban be az influenza Magyarországon: a múlt héten 17 464 fő, az előző hetinél 41 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza szövődményeibe évente 2-3 ezer beteg vagy idős ember hal bele Magyarországon – miközben koronavírusos fertőzést sem jelentettek még az országból, nemhogy halálesetet. Mindkét fertőzés szövődményeibe általában az idősebb, krónikus betegséggel küzdő betegek halnak meg.

Az iskolák, egyetemek is elővigyázatosak

A Semmelweis Egyetemen mintegy 400 távol-keleti hallgató tanul, köztük 52 kínai, akiknek a szorgalmi időszak megkezdése előtt ki kell töltenie egy részletes kérdőívet. Ez alapján dönthető el, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust.

Ezúttal is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt a Debreceni Egyetem: a betegséggel érintett régióból érkező több mint 500 külföldi hallgató miatt fokozottan figyelemmel követik a fertőzéssel kapcsolatos híreket.

„Jelentős korlátozásokat nem tervezünk, de az érintett hallgatóknak az volt a kérésünk, hogy ne utazzanak a járvány végéig” – ismertette Szilvássy Zoltán, rektor.

Budapesten a Magyar–Kínai Általános Iskolában a kínai holdújév miatt tanítási szünet volt, szerdán indult el újra a tanítás. Sajtóhírek szerint az iskolát teljesen átfertőtlenítették, szappanok helyett szappanadagolókat helyeztek el, és megtiltották a közös törölközők használatát. Emellett ha bármely szülő úgy dönt, hogy gyermekét nem engedi az iskolába, a hiányzást maga is igazolhatja. Az iskolát megkerestük, hogy ez a magyar diákokra is vonatkozik-e, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A SEK Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium háromnyelvű intézményt is megkerestük az ügyben, hogy milyen óvintézkedéseket tesznek, és valóban hazaküldték-e két hétre a kínai diákokat. Azt a választ kaptuk, hogy az iskolaorvossal beszéltek, ám mivel ez egy belsős ügy, további információkat nem szeretnének kiadni.

Monori Center
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Nyugodt vásárlók, maszkos eladók a kínai piacon

Úgy tűnik, nem félnek a budapesti kínai piacokon vásárlók, ám a védőmaszkot sok ember felveszi. A Ripost kilátogatott a Monori piacra, a Kőbányai piacra és a naponta ezrek által látogatott Ázsia Centerbe, ahol meglepő dolgot tapasztaltunk. A Monori piacon a legtöbb eladó és járókelő nem lép ki úgy az utcára, hogy ne viselné a cseppfertőzés elleni maszkot, ám mint mondják: nem a koronavírustól félnek.

„Influenzajárvány van„ – magyarázta lapunknak az egyik ruhabolti eladó. „Mi mindig viseljük a maszkot, ahogy most, nem a mostani hírek miatt van rajtunk. Bár biztosan furcsa látványt nyújtunk, de számunkra az a furcsa, akin nincs.”

Fotó: Ripost

Az Ázsia Centerben a forgalom a szokásos volt, ott viszont semmi nyomát nem láttuk arcmaszkoknak. „Nem foglalkozunk a koronavírussal, majd akkor, ha komolyan aggódnunk kellene„ – mondta egy eladó.

Ellátogattunk a Kőbányai úton lévő Tigris piacra is, ahol viszont majdnem minden áruson van védőmaszk. „Állandóan a koronavírusról beszél mindenki” – mondta az egyik árus a Ripost-nak. „Ide nagyon sokan járnak, így inkább felvesszük a maszkot, hátha meg tudjuk előzni a bajt.„

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen hazugságokat terjesztenek VV Fanniról

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

mandiner.hu

Megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is Magyar Péter botrányával kapcsolatban

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét