Létrehozva: 2020.01.29.

Koronavírus-járvány: máris elfogytak a szájmaszkok, pedig nincs ok pánikra

Az alapos kézmosás és a higiéniai szabályok betartása mellett a szájmaszk viselését ajánlják a szakemberek a kínai koronavírus ellen – ám a patikákban, üzletekben hiánycikk lett az olcsó változat, sőt, már a netről sem lehet könnyen rendelni, mert a legtöbb webáruházban kifogyott.

„Nem tudok adni, hiánycikk„ – ezt a választ kaptuk az óbudai patikában, amikor szájmaszkot kértünk. Másik négy budapesti patikában is érdeklődtünk, de mindenhol kifogytak a gumis és a kötős változatból is.

„ Több évtizede dolgozom gyógyszerészként, de nem emlékszem olyanra, hogy ekkora kereslet volna a szájmaszkok iránt. Utoljára talán a madárinfluenza terjedésének idején tapasztaltunk hasonló pánikot. Naponta több tucatnyi – köztük nagy arányban kínai – vásárló felháborodását kell végighallgatnom, mert nem tudjuk őket kiszolgálni. A beszállítót pedig hiába kérdezzük, nem tudja megmondani, mikor tudja a következő szállítmányt küldeni, ami az influenzaszezon miatt is nagyon aggasztó” – mesélte a Ripost-nak Ágnes, aki az egyik budapesti bevásárlóközpont forgalmas gyógyszertárában dolgozik.

Fotó: Ripost

A legdurvább influenzajárvány idején sem vitték ennyire

„Rendeltünk már, de nem tudom megmondani, hogy mikor lesz, mert nem igazolták vissza a rendelést. A múlt héten kezdtek el tömegesen szájmaszkot vásárolni. Amikor nagy influenzajárvány van, akkor sem vásárolnak ennyien” – mondta egy másik gyógyszertáras. Megtudtuk: főleg idősek vásároltak, nagyon sokan nagy mennyiségben. Volt olyan néni, aki százas csomagot vásárolt meg.

Az interneten is hiánycikk

Az internetes patikákban sem lehet rendelni szájmaszkot. „Ez a termék készlethiány miatt nem rendelhető.” „Jelenleg nincs raktáron„. – írják pirossal a weboldalak. A Facebookos eladós csoportokban több árus is kínál szájmaszkot. Vajon azért is alakult ki a hiány, mert valakik jó üzletet látnak benne és sokat felvásároltak? A kínaiak viszont ebből is bizniszt csinálnak. Az Alibabán Anti Corona Virus néven árulják a szájmaszkot. Választék is van, több színben kapható a termék és postáznak Magyarországra is.

Jóval többen mosnak kezet a plázában

„Sokkal többen mosnak kezet, mint máskor” – mondta el a Ripost-nak az óbudai Eurocenter bevásárlóközpont egyik takarítónője. „Naponta kétszer kell cserélnem a tartályt, ha ez így folytatódik, még azt fogják hinni, hogy lopom a mosószert„ – tette hozzá…

Kásler: Magyarország felkészült

„Minden magyar kórház felkészült a koronavírusos betegek fogadására” – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hozzátette: az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölték ki.

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Fotó: MTI

Hangsúlyozta, a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg. Eddig Franciaországban 3, Németországban 1 igazolt esetet találtak, Ausztriában és Romániában 1-1 nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig 2 esetben merült fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a betegséget.

„Magyarország az influenzaszezon közepén van, miként Kína is, ezért továbbra is javasolják az influenza elleni védőoltást„ – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve: a Kínából érkező csomagok, élelmiszerek nem jelentenek veszélyt, de a csomagok kinyitása után feltétlenül kezet kell mosni, az élelmiszerkezelés szabályait (mosás, hőkezelés) pedig be kell tartani.

Peking, 2020. január 25.
Az utasok hõmérsékletének vizsgálatát végzõ, védõruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak várakoznak egy pekingi metróállomás bejáratában 2020. január 25-én. Az új, tüdõgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 41-re nõtt, ebbõl 39 haláleset a járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban lévõ Vuhan városban történt. A fertõzöttek száma 1287-re emelkedett Kínában.
MTI/EPA/Vu Hong
Fotó: Vu Hong / MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét. Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint 100 halálos áldozata van, és több ezren fertőződtek meg.

Nem éri meg a gyógyszergyáraknak az ellenszer kifejlesztése

Megdöbbentő interjút adott a nature.com portálnak egy német biológus. Rolf Hilgenfeld a 2003-ban kitört SARS-járvány kitörése óta foglalkozik a koronavírus kezelésével. A biológus szerint az új koronavírus-kitörés valószínűleg hat hónapon belül véget ér, mint ahogyan a SARS, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem éri meg ellenszert kifejleszteniük gyógyszergyáraknak. „Hat hónap elteltével rendelkezhetünk olyan adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy egyik vegyületünk működik-e az új vírus ellen, és ez segíthetne egy gyógyszer kifejlesztésében. De ha addigra a járvány befejeződik, nem lesz beteg, akkor hogyan lehet klinikai vizsgálatokat végezni? Ezért a gyógyszergyáraknak nem áll érdekükben egy hatásos ellenszer kifejlesztése, ugyanis a korábbi SARS és MERS vírusok a mostanival együtt is kevesebb mint 12 500 embert fertőztek meg. Ez pedig a gyógyszergyáraknak elenyésző szám.”

Karantén két magyarországi cégnél

Sajtóhírek szerint egy hétig otthonról kell dolgozniuk a hazai Nokia Kínában járt dolgozóinak, ugyanis az esetleges beteg még napokig tünetmentes. Hétfőn a gödöllői Samsung gyár közölte: munkába állás előtt „karanténba helyezi” és orvosi vizsgálat alá vonja Kínából érkező alkalmazottait, bár a céget érintően semmilyen járványügyi intézkedés nincs. Emellett fokozott fertőtlenítési szabályokat vezettek be. A cégek saját maguk hozták ezt a döntést.

 

100 évente jön nagy világjárvány?

1720: pestis, 1820: kolera, 1920: spanyolnátha… mintha 100 évenként kelne életre egy tömeges megbetegedést okozó baktérium vagy vírus.

A spanyolnáthajárványban száz éve többen haltak meg, mint az első világháborúban. 1918–19-ben terjedt a világon az influenza A vírusának legpusztítóbb, világméretű járványa. A Föld teljes lakosságának 3 százaléka meghalt, 500 millióan megbetegedtek. A vírus többször mutálódott, 1920-ban is sok százezer megbetegedést és halált okozott.

1820 után tombolt a legnagyobb kolerajárvány, ebben hunyt el Kazinczy Ferenc is 1831. augusztus 22-én. A fertőzést az 1820-as években az orosz hadsereg a perzsa–orosz háború után hurcolta be Európába, majd az 1830-as években Amerikába is áthurcolták a járványt. A kolerát baktérium okozza, fertőzött széklettel, hányadékkal, szennyezett ivóvízzel terjed.

1720-ban és utána Európában óriási pestisjárvány tombolt. Törökországon át jutott el a fertőzés hazánkba, azután Lengyelországba és más helyekre. 1721-ben Provenceben (Dél-Franciaország) volt nagy járvány.

Először terjedt Európában emberről emberre a vírus

A francia esetek után Németországban is feltűnt a kínai koronavírus. Bajorországban, Starnberg körzetében egy 33 éves férfi bizonyítottan a koronavírustól betegedett meg. Ez az első ismert, bizonyított európai eset, amikor a vírus emberről emberre terjedt. A férfi egy kínai nőtől kapta el, aki négy napot töltött a cégnél, ahol a férfi dolgozik, majd hazafelé a repülőgépen észlelte magán a tüneteket január 23-án. A férfit elzártan kezelik, állapota kielégítő. Hétfőn még dolgozott, így vizsgálják a munkatársait, ismerőseit, családtagjait, akikkel érintkezett, összesen 40 embert. Mivel több óvodás gyermeke van, őket és óvodai csoporttársaikat is vizsgálják. Azóta egy berlini gyanús eset is van, a fertőzött nő nemrég járt Kínában.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Végleg összeveszett az Omega két zenésze

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: ez több vármegyét is érinteni fog!

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem