INSIDER

„Koronavírusos vagyok” – már így mennek orvoshoz az influenzások

Egyre nagyobb a pánik a kínai koronavírus-járvány terjedése miatt – miközben az influenza sokkal veszélyesebb. Kínában továbbra is döntően idősek és betegek halnak bele a vírus okozta szövődményekbe. Európában hétfő estig csupán Franciaországból jelentettek megerősített eseteket, de minden beteg jól van. Az eddigi magyar „fertőzöttek” mind pánikkeltésnek bizonyultak – ám a háziorvosokhoz tömegével mennek úgy a betegek, hogy „koronavírusom van…”
  • Szerző: Ripost

„10 éves korig majdnem minden magyar átesik a koronavíruson, csak most egy sokkal agresszívabb fajtája jelent meg” – mondja Dr. Bense Tamás családorvos, akinél jelent már meg influenzás beteg a rendelésén azzal, hogy kínai koronavírusa van. „Azonnal megkérdeztem, volt-e olyan környezetben, ahol elkaphatta, vagy találkozott-e olyannal, aki ilyen környezetből jött. Mivel mindegyikre nemmel felelt, és szabályos influenza tünetei voltak, így 100%-osan kizárhattam, hogy koronavírussal lenne fertőzött” – mondja a doktor, hozzátéve: természetesen mindent alaposan dokumentálnak, és a pánik elkerülése miatt visszarendelte a beteget is kontrollra.

Mint mondja, a hazai doktorok számára nincs semmi újdonság a koronavírusban, mindössze felfrissítik tudásukat a most megjelenő cikkekből és szakirodalomból. „Az utazásos betegeknél, ha felmerül a kínai koronavírus gyanúja, nagyon határozott fellépésre van szükség: el kell különíteni, el kell végezni a gyorstesztet, majd egy kiépített centrumba vinni, illetve ha terjedni kezdene hazánkban is, logikus lépés lenne a reptéren egy durva szűrést csinálni minden beérkező betegnél, de ilyenre esetre nincs szükség” – mondja Bense Tamás.

Az interaktív térképen itt megnézheti a legfrissebb adatokat.

„Pánikolásnak semmi értelme, nálunk nincs kínai koronavírus” – mondta a -nak egy kőbányai gyerekorvos. Kőbányán sok a kínai gyerek az óvodákban, így neki is vannak a betegei közt kínai gyerekek, de ők már itt születtek és többségük nem is járt az anyaországban. Nem tartja indokoltnak a félelmeket, miszerint a kőbányaiak nagyobb veszélyben lennének, hiszen az ott élő kínaiak nem most jöttek, nem hordozzák a vírust. „A legtöbb, amit tehetünk, a higiéniás előírások betartása, a fokozott odafigyelés” – mondta egy másik háziorvos. „Oda kell figyelni a kézmosásra, a zsebkendőhasználatra. Ezek betartása az influenzától is védhet, ami most sokkal nagyobb probléma nálunk” – mondta. A tünetei nagyon hasonlóak az influenzához, ezért a háziorvosok csak azoknak javasolják a kivizsgálást, koronavírus-tesztet, akik a közelmúltban külföldön jártak.

Csak influenza volt: pánikkeltés az állítólagos győri eset

MInt a elsőként megírta, csak influenzás volt az a beteg, akiről hétfőn kész tényként terjesztették, hogy koronavírusos és Győrben karantént rendeltek el miatta. A férfi nemrég jött haza Thaiföldről, és rögtön kivizsgáltatta magát, de a teszt kimutatta: nem a kínai koronavírussal fertőzött. – A sajtóhírekben megjelent információ, miszerint a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban koronavírus fertőzött esetet kezelünk, nem felel meg a valóságnak- közölte a -tal Dr. Tamás László János főigazgató főorvos. – Intézményünk Fertőző Osztályára került egy beteg enyhe, influenzaszerű, légúti hurutos tünetekkel. Jelenleg semmilyen tünet, vizsgálati lelet nem utal a jelzett fertőzésre. Az intézményünkben elvégzett vizsgálatok alapján influenzamegbetegedés igazolódott, a koronavírus-tesztek egyértelműen negatívnak bizonyultak! – tette hozzá a szakember.

Lemondják a holdújévi kínai ünnepet Budapesten

Tekintettel a Kínában jelen lévő járványügyi helyzetre, az összes kínai holdújévi fesztiválra szervezett ünnepséget törölték. Sok európai városban a helyi kínai közösségek ugyanígy döntöttek. Így a 2020 február 1-jén és 2-án, a Monori Center – Budapesti kínai negyed helyszínen szervezett, a 2020-as Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivált is elhalasztjuk, más időpontban kerül megrendezésre. Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük! – közölte a Chinatown Budapest.

A legjobb védekezés: mosson kezet énekelve!

A koronavírus és az influenza ellen az egyik legjobb módszer a 20 másodperces, alapos, meleg vizes, szappanos kézmosás, mégpedig magunkban énekelve. Meglepő, de az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma is ezt ajánlja. Hogy miért kell énekelni? Mert az emberek többsége nem visz magával stoppert, a két rangos szervezet is azt ajánlja, hogy kézmosás közben énekeljük el, akár magunkban is, normál tempóban a Boldog szülinapot! című dalocskát – kétszer. Ennek ideje ugyanis 20-25 másodperc, ami pont elég az alapos kézmosáshoz.

„Nem ettől fog kipusztulni az emberiség”

Magyar tudósok évek óta tanulmányozzák a koronavírust. – Nem fogunk ettől a vírustól kipusztulni, és igen csekély az esélye, hogy Magyarországon egy átlagember megbetegedjen. Azok vannak veszélyben, akik a betegség valamelyik konkrét gócpontjába utaznak Kínába, vagy kapcsolatba kerülnek olyan emberrel, aki ezekről a konkrét helyekről érkezik – nyugtat meg Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem kutatója, aki csapatával évek óta a koronavírust, a denevérek vírusgazdaként betöltött szerepét vizsgálja. A mostani kínai koronavírus is valószínűleg denevérektől ered. – Nehéz izolálni az eseteket, mert az enyhe tünetekkel járó járványok megfékezése sokkal nehezebb, mint egy súlyos, egyértelmű tünetekkel jelentkező fertőző betegségé. A helyzetet nehezíti, hogy most influenzajárvány van, aminek a tünetei nagyon hasonlítanak a koronavírushoz. Ám a világ most sokkal jobban reagál, mint korábban bármikor: megnyugtató, milyen gyorsan felfedezték, gyorsan azonosították a vírus genomját és gyorsan elkészült a teszt is, amivel kimutatható. Párhuzamosan sok kutatócsoport kezdett el dolgozni, már el is kezdték kifejleszteni az oltóanyagot – teszi hozzá a tudós.

A kínai-magyar lány magyarul mond el mindent

Lu Zhao Luca egy Budapesten felnőtt, ma Párizsban diákoskodó 20 éves kínai-magyar lány, aki magyar nyelven egy hosszú videóban mond el mindent, amit tudni lehet a vírusról és a kínaiak hozzáállásáról. Az ő családja is a lezárt 11 milliós Vuhan városában él, mint mondja, ott nincs akkora pánik, mint a médiából látszik, Magyarországon mintha jobban meg lennének ijedve az emberek, mint ott. A nővére Vuhanban maszkban jár vásárolni, de éli az életét, és várják 14 napos a lezárás végét. „Szóval Magyarországon végképp nem kell félni. Mindenki vigyázzon magára. A vírusos influenza több embert öl meg évente! Szedje mindenki a vitaminokat és rendszeres kézmosás!” – tanácsolja a lány.

 

És ezeket olvastad már?