INSIDER

Koronavírus: embereken tesztelik az ellenszert

Bár rohamtempóban készítik az oltóanyagot, a szakemberek szerint másfél évnél hamarabb nem készülhetnek el vele.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Korábban az ebolavírus ellen kifejlesztettek egy szert, ami hatásos lehet a koronavírus-betegek kezelésében, ám egyelőre csak klinikai teszteknél tartanak a kutatók.

Az amerikai kormány egyik tisztviselője szerint hétfőn kezdődött el az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat. A kísérleti tesztben 45 egészséges fiatal vesz részt, akik kísérleti adagot kapnak az alanyok a vakcina lehetséges mellékhatásainak feltérképezésére, de valójában nem fertőződnek meg a Covid-19 vírussal – írja az AP.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Intézetek finanszírozzák a kísérletet, amely jelenleg zajlik Seattle-ben. Az egészségügyi szakemberek szerint egy esetleges oltás teljes forgalomba helyezése egy évtől 18 hónapig is eltarthat az eredmények függvényében.

A tesztalanyok nem fertőződhetnek meg, mert az oltások nem tartalmazzák a vírust, most a cél az esetleges mellékhatások feltérképezése, mert csak utána indulhat a tesztelések következő szintje.

- mondta a szakember.

A világon jelenleg több tucat kutatócsoport verseng a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében, mivel a Covid-19 esetek száma folyamatosan tovább növekszik. Az egyes kutatócsoportok különböző típusú oltásokkal kísérleteznek, olyan új technológiákkal, amelyek révén a vakcinák nemcsak gyorsabban készülnek el, mint a hagyományos oltások, hanem hatékonyabbak is lehetnek.

Fotó: 123rf

Az egyik cég áprilisban néhány tucat önkéntessel elkezdi egy másik oltóanyag vizsgálatát a Pennsylvaniai Egyetemen és Kansas Cityben, majd folytatja Kínában és Dél-Koreában. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy ha minden teszt optimálisan alakul, akkor is másfél év mire az emberekhez kerül az oltóanyag, ugyanis több ezer emberen elvégzett klinikai tesztek szükségesek annak megalapozott eldöntéséhez, hogy az adott oltás valóban védelmet nyújt-e.

Egyelőre nincs megoldás a fertőzésre

A koronavírus-fertőzés kezelésére nincs bevált szer. Kínában tudósok tesztelték a HIV-ellenes szerek kombinációját az új koronavírus ellen, valamint a Remdesivir nevű kísérleti gyógyszert is tesztelik, amelyet az ebola elleni küzdelemben fejlesztettek ki.

Az Egyesült Államokban a Nebraska Egyetem Orvosi Központja szintén elkezdte a Remdesivir tesztelését néhány olyan amerikainál, akiknél a Covid-19 vírust a Japánnál vesztegzár alá helyezett tengerjáró hajóról való evakuálásuk után találták meg.

címkék:
És ezeket olvastad már?