INSIDER

Koronavírus: bünteti a rendőrség az álhírterjesztőket

Megint egy álhírgyártót hallgattak ki a rendőrök...
  • Szerző: Ripost

Közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt négy nyomozást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kiberbűnözés elleni főosztálya olyan internetes cikkek írói és terjesztői ellen, akik a koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon álhíreket tettek közzé – számolt be a police.hu. Az álhírekre jellemző volt a kattintásvadász címadás a hirdetési bevétel reményében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: 123RF

A KR NNI három esetről beszámolva azt írta, hogy egy 30 éves férfit és egy 44 éves nőt februárban gyanúsítottként hallgattak ki, mert egy cikkben azt terjesztették, hogy januárban többen megfertőződtek Magyarországon. A 32 éves Z. Ákos szintén valótlan állításokat tett közzé az interneten a koronavírussal kapcsolatban, őt a rendőrök szerdán fogták el, gyanúsítottként hallgatták ki, otthonában pedig házkutatást tartottak és informatikai eszközöket foglaltak le – így összesen négy nyomozást folytatnak közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt.

A KR NNI a vírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza a fertőzéssel kapcsolatos, interneten megjelenő tartalmat, hogy a hasonló eseteket kiszűrjék.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?