Létrehozva: 2022.02.03.
Módosítva: 2022.02.11.

Rendkívüli: Itt a kormány nagy bejelentése

Rendkívüli időben, már kora reggel megtartotta a kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Megérkeztek a kormány legfrissebb döntései.

Szentkirályi Alexandra nyitotta meg a csütörtöki kormányinfót, mint közölte: Gulyás Gergely sűrű napi programja miatt helyezték ilyen korai időpontra a bejelentéseket.

A szakemberek szerint elértük az ötödik hullám csúcsát.

„Ha még nem is értük el, néhány napon belül bekövetkezik. Az omikron okozta vírus elvonulása gyors lesz” – mondta Gulyás Gergely.

Budapest, 2021. november 18.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 18-án.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI

Az unióban a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nem vezettek be szigorításokat, így a kormány is enyhített.Május 1-ig érvényes marad a kétoltásos védettségi igazolvány.

Magyarország is részt vesz a paxlovid gyógyszer beszerzésében. Ezt a koronavírus elleni gyógyszert a magas kockázatú betegek számára készítették.

„50 ezer kezelésnek megfelelő paxlovid gyógyszert szerez be Magyarország” – árulta el Szentkirályi Alexandra.

Nyugati és keleti vakcinák több mint 8 millió adagban állnak rendelkezésre.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a magyar kormányfő és az orosz elnök abban maradt, hogy az orosz fél nyitott az egymilliárd köbméteres pluszszállításra. 2036-ig már biztosan jönni fog minden évben az orosz gáz.

„Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés” – hangsúlyozta.

Hét százalékos volt a gazdasági növekedés 2021-ben. 200 ezer forint lett a minimálbér és 25 év alatt nem kell SZJA-t fizetni. Megkezdődött februárban a családi pótlék és a szülők adóvisszatérítésének a kifizetése.

„A megemelt béreket is februárban fizetik ki” – tette hozzá a miniszter.

A kormány reagált az elmúlt napokban keletkezett viharkárokra is.

A rendkívüli helyzet miatt egy kártérítési alapot hoztak létre. Jövőhéten kezdődik a kárfelmérés, majd ezt követően a kifizetések.

Az a gazda kaphat majd kárenyhítést, akinek a terméskiesése 30 százalékos. Az elsődleges információk szerint a legtöbb kár a fóliás zöldségtermesztés területén következett be.

„Valószínűleg többmilliárdos kárigénnyel kell szembesülni” – árulta el Gulyás Gergely.

A novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után februárban érkezik a 13. havi nyugdíj - mondta a családokért felelős parlamenti államtitkár hétfőn, a Facebookon közzétett videóbejegyzésében.

 

 

 

Zsigó Róbert közölte: a kormány a járvány miatt döntött úgy, hogy még több támogatást szeretne adni az időseknek, ezért előre hozták a 13. havi nyugdíj kifizetését.

    Februárban tehát dupla nyugdíj érkezik, az átutalás 11-én történik, a postai kézbesítés pedig 9-én kezdődik - ismertette.

    A 13. havi nyugdíj kifizetésére 371 milliárd forintot fordít a kormány, amit a gazdaság jó teljesítménye teszi lehetővé - emelte ki.

    Fontosnak tartják ugyanis, hogy a gazdasági növekedésből a gyermekes családok, a munkavállalók és a fiatalok mellett az idősek is részesüljenek - tette hozzá.

    Elmondta azt is, hogy a nyugdíjasok megélhetését a rezsicsökkentés, és több alapvető élelmiszer árának a befagyasztása is segíti.

    Zsigó Róbert úgy fogalmazott, hogy a választások közeledtével a baloldal megint csak ígérget az időseknek, ugyanúgy, mint a 2006-os kampányban.

    "Gyurcsány akkor is fűt-fát ígért a nyugdíjasoknak, aztán elvett tőlük egyhavi nyugdíjat. Akkor tizenötször emelték a rezsit, a duplájára emelték az élelmiszerek áfáját, valamint bevezették az időseknek a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. A baloldal programja ma is ugyanez" - fogalmazott az államtitkár.

    Zsigó Róbert azt is mondta, a "kijelölt miniszterelnök-jelöltjük" minden nap elmondja, hogy a rezsicsökkentés, a 13. havi nyugdíj és az élelmiszerárstop "ostobaság", és szerinte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat nem kellett volna eltörölni.

    Ha a baloldalon múlna, akkor nyugdíjprémium sem lenne, mert a gazdaságpolitikájukkal a gazdasági növekedést is veszélyeztetnék - hangoztatta az államtitkár.

    Zsigó Róbert szerint Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy a baloldalnak az a jó, ha minél több idősebb szavazó hal meg a járványban, mert azzal szerinte a baloldalnak nagyobb az esélye a hatalomra.

    Az államtitkár a Facebookon arra kérte az időseket, ne hagyják, hogy kihasználja őket a baloldal, mondván: az idősek megbecsülésében is előre kell menni, nem hátra.

Februártól a lakossági jelzáloghitelek törlesztőrészlete már alacsonyabb lesz, mint a korábbiak voltak, először érezteti ugyanis hatását a január elsejével életbe lépett kamatstop. A kormány intézkedése elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent nagy segítséget - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

 

A kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású lakossági jelzáloghitel havi törlesztőrészlete akár 23 százalékkal, 11 ezer forinttal is emelkedhet. Ettől a többletkiadástól védi a kormány a családokat azzal, hogy februártól az idei év első fél évére ezekre a hitelekre lakossági kamatstopot vezetett be, és a tavaly október 27-i szinten rögzítette a kamatot.

    A nyilvántartások szerint közel félmillió család élhet ezzel a lehetőséggel, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek majd kevesebbet a kamatstop révén.

    "A kormány 2022-ben is azért dolgozik, hogy visszaszorítsa a járványt, a családokat megvédje a koronavírus-válság gazdasági hatásaitól, és megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt. A világpiaci energiaárak ugrásszerű emelkedése ellen véd a rezsicsökkentés politikája. A kormány rögzítette az üzemanyagárakat is, és február 1-jétől három hónapra árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében" - emlékeztetett a Pénzügyminisztérium.

A február erős hónap lesz, ebben a hónapban kapják meg a gyereket nevelő családok a tavalyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig, folyósítják az első 13. havi nyugdíjat, kapják meg az emelt minimálbért és szakmunkás minimálbért az érintettek, az szja-mentes bérüket a 25 év alattiak és életbe lép az élelmiszer árstop is - sorolta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

 

 

 

Dömötör Csaba úgy fogalmazott, sok olyan intézkedés lép életbe, amelyeket a gazdaság erősödése tesz lehetővé.

Ismertette: a gyermeket nevelő családok ebben a hónapban kapják vissza a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakapják az adójukat. A postai kézbesítés már a hónap elején megkezdődik, a banki átutalások pedig február közepéig érkeznek - mondta.

Szintén februárban érkezik az első teljes 13. havi nyugdíj, a rendes nyugdíjjal együtt - jelezte az államtitkár. A posta előrehozta a kézbesítést, így az már február 9-én indul, akik pedig bankszámlára kérték az összeget, azok február 11-én kapják majd meg - tette hozzá.

Emlékeztetett: az év elejétől a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Februárban már meg is kapják az első adómentes fizetést - mondta, hozzátéve: egy fiatal munkavállalónak ez átlagosan havi 40 ezer forintos pluszt jelent. Megjegyezte: nem kell kitölteni semmit, a munkáltatók ezt automatikusan érvényesítik.

Más is érkezik februárban, az emelt minimálbér, és az emelt szakmunkás minimálbér - sorolta Dömötör Csaba. Rámutatott: a kormányzás kezdetéhez képest ezek a bérek közel háromszorosukra nőttek. Ez azt is jelenti, hogy a minimálbér most már magasabb, mint az átlagbér volt a kormányzás kezdetén - mondta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a benzinárstop mellett az élelmiszerárstop is érvénybe lép február elsejétől. Ez hat alapvető élelmiszerre vonatkozik, és az áruk nem lehet magasabb, mint az október közepi szint - emlékeztetett.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: olyan dolgok válnak kézzelfoghatóvá, amelyekért a magyar emberek és a magyar vállalatok sokat dolgoztak. "Több millió ember kemény munkája kellett ahhoz, hogy 2021-ben a gazdaságunk Európa egyik legnagyobb növekedését mutassa fel" - mondta, hozzátéve: az a céljuk, hogy ennek eredményeit minden magyar család és minden generáció érezze a saját életében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A börtönt, ahol nincsenek őrök, a rabok pedig szabadon mozoghatnak és szexelhetnek

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

vg.hu

A kocka el van vetve - Izrael támadni fog

mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tényleg a hunoktól származunk? - megszólal a Magyarságkutató Intézet

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó

INSIDER

Megérkezett Szentkirályi Alexandra hétpontos Budapest-terve

INSIDER

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

INSIDER

Németországban veszett nyoma Daninak, talán Te is segíthetsz megtalálni