INSIDER

Könyörögnek a gyászolók: ez lehet a megoldás a temetőfosztogatók ellen

Napi szinten mennek a lopások az egri Kisasszony temetőben a helyiek szerint. Többen is azonnali változást sürgetnek. Van, aki annyira besokallt, hogy sajátos módon védekezik.
  • Szerző: Ripost

Vincze Zsókának idén tízezer forintjába került, hogy pótolja a szülei sírjáról ellopott virágokat, koszorúkat.

"Legutóbb egy 2500 forintos sírcsokrot vittek el, de lába kelt már cserepes és szálas virágoknak, vázáknak és mécseseknek is!" – panaszkodott az asszony a %%-nak. Õ maga megelégelte a lopásokat és addig nem visz ki több csokrot, amíg nem lesz az egri Kisasszony temetőben is kamera. Inkább otthon alakít ki egy kis emlékhelyet. Szecskó Ferenc, a temető gondnoka szerint várhatóan jövő májusban bekamerázzák a temetőt.

A temetőnél adják-veszik a sírokról lopott holmit

Sokan biztosak benne: suhancok másznak be a temető kerítésén, ők szedik össze a virágokat, mécseseket, amit aztán egy másik temető előtt ők, vagy „árusok” próbálnak meg eladni. Ám nem csak a sírról tűnnek el dolgok, meglopják a hozzátartozókat is. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: idén már három esetben érkezett bejelentés vagyon elleni bűncselekményről a helyi temetőben. Idős hölgyek táskáit tulajdonították el. A helyiek viszont azt mondták, sokan nem mernek feljelentést sem tenni.

Azt ígérték, hogy rendőrök és polgárőrök járják a temetőt a lopások miatt. Minden héten különböző napokon megyek ki, de egyet sem láttam

- írja egy nő a Facebookon.

 

Segít a biztonsági őrök jelenléte

A budapesti Farkasréti Temetőben csak a bejáratnál vannak kamerák, ám sokak szerint kellene a sírokhoz is.  Baloghné Nagy Gabriella 40 éve jár a szülei sírjához.

Pár éve még mindennapos volt, hogy elvitték a virágokat, még a kúszótujámat is kiásták

– meséli a %%-nak. Igaz, amióta autós biztonsági őrök járőröznek a temetőben, jelentősen visszaszorult a lopások és rongálások száma. Egy másik asszony szerint néhol lovas biztonsági őrök is vannak, akad, amelyik távcsővel figyeli a sírokat.


A BTI Zrt. tájékoztatása szerint még idén kezdetét veszi egy biztonsági rendszer kiépítése a Farkasréti temetőben. Hozzátették, a budapesti új köztemetőben mér kiépítésre került egy kamerarendszer, ami mellett többek közt a temető biztonsági szolgálata és a Készenléti Rendőrség kutyás és lovas járőrei segítenek a bűnmegelőzésben.

Ám komoly vita alakult ki a temetői kamerákról az interneten, sőt!

Hogy mi áll a heves vita hátterében, mit mond az adatvédelmi biztos, illetve az ügyvéd erről a helyzetről, kiderül a szombati napilapból!

És ezeket olvastad már?