INSIDER

Klímavédelmi akcióterv bejelentésére készül a kormány

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tegnap reggel évindító sajtóreggelit tartott, melyen szó esett a hosszú távú klíma és energiapolitikai kérdésekről is. A kormányzati honlapon már korábban megjelentek a közelmúltban elfogadott energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumok.
  • Szerző: Ripost

Magyarország számára kiemelt cél a környezet védelme és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt, tisztább környezetet szeretnénk. Magyarország a világ 21 olyan országa közé tartozik, ahol 2000 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék, hogy közben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás (hazánkban 32 százalékkal) és az energiafelhasználás (15 százalékkal).

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Palkovics László, az ITM tárcavezetője tegnap azt hangsúlyozta: a klímapolitikai kérdőívet kitöltő több mint 200 ezer ember véleménye alapján kijelenthető, hogy a magyarok osztják a kormány klímaügyekben képviselt álláspontját, 92 százalékban támogatják, hogy hazánk 2050-re klímasemleges legyen.

Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere Fotó: MTI

Örvendetes, hogy 1990-hez képest Magyarországon 32 százalékkal mérséklődött az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ez a csökkentés a 9. legjobb eredmény Dániával holtversenyben.

A kormány által támasztott feltételekben szerepel, hogy ne az emberek, hanem a legnagyobb „klímarongálók”, vagyis a nagy szennyező országok, a nagyvállalatok fizessék meg a klímasemleges gazdaság költségeit. Továbbá a családok által fizetett energia és az élelmiszer ára ne emelkedjen. A kormány azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy a kohéziós pénzek klímavédelmi célokra való átcsoportosítása elfogadhatatlan és azt is, hogy atomenergia nélkül nem lehetséges klímasemleges gazdaságot létesíteni.

Fotó: Profimedia

A miniszter szólt arról is, hogy a 10 millió forintnál olcsóbb elektromos autóknál növelnék a támogatást, ugyanakkor megtiltanák az Euro 4-nél régebbi járművek közlekedését.

Dr. Palkovics László azt is megemlítette: várhatóan a jövő hét második felében jelentik be a klímavédelmi akciótervet minden fontos részlettel együtt.

 

És ezeket olvastad már?