INSIDER

Karácsony tökölt, de a kormány végre rendet csinált Budapesten – Videó

Egészen más képet mutatott hétfő reggel Budapest, mint a múlt héten. Karácsony Gergely hetek óta azért nem rendelte el az ingyenes parkolást, mert az szerinte káoszhoz vezetne, ámde múlt héten éppen a tömegközlekedésben alakult ki káosz. Miután a kormányfő egy rendelettel eltörölte az egész ország területén a parkolási díjat, rend lett.
  • Szerző: Ripost

Végre nem volt tömeg még a 4-6-os villamoson sem!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

– újságolta a -nak hétfőn olvasónk, aki pénteken a tömött járműről küldött képet.

Olvasói fotó

„Múlt héten az 50 centit is alig tudtuk tartani, de ma újra helyreállt a rend. Nem tudom, mire volt ez jó, a múlt héten sok ember egészségét veszélyeztették a járatritkítással és azzal, hogy még mindig fizetni kellett a parkolásért” – nyilatkozta Barna Zsolt.

Olvasói fotó

Nagy Alexandra, aki azt panaszolta, hogy nem tud a szomszédainak bevásárolni kocsi nélkül, most elújságolta, hogy az autót végre le tudja tenni a ház előtt, és azzal mehet vásárolni, így többeknek segíthet.

Lapunk munkatársai azt tapasztalták, hogy bár közvetlenül a belvárosban, a Nyugati és a Kossuth tér környékén, valamint a rakparton nehéz volt parkolóhelyet találni, azért mindenki le tudta tenni a kocsit, akinek a környéken van a munkahelye, lakása. Dugót sem lehetett tapasztalni, a bevezető utak forgalma messze elmaradt a más hétköznapokon tapasztaltaktól – aki teheti, otthon marad.


A vidéki nagyvárosok egy részében már eddig is ingyenes volt a parkolás, ahol csak most, a miniszterelnök rendelete alapján vált azzá, ott sem alakult ki dugó vagy tumultus. Aki dolgozni jár, annak sokkal biztonságosabb ezt kocsival tennie. Nem beszélve az egészségügyi dolgozókról!

Példát mutatott a vidék

Elsőként Esztergom tette ingyenessé a parkolást saját hatáskörben, Hernádi Ádám polgármester ezt azzal indokolta, hogy a kormány intézkedéseit egy városvezetőnek helyben is le kell követnie.

„Ingyenessé tettük a parkolást. Ennek az az oka, hogy a parkolóautomatákat naponta rengeteg ember használja, mindannyian megérintik” – ez egy olyan döntés, amire ráhatásunk volt és meg kellett lépni a fokozott biztonság érdekében.

Székesfehérváron március 21-én hozták meg ezt a döntést.

„Kiemelten fontosnak tartjuk a járványos veszélyhelyzetben, hogy aki teheti, maradjon otthon! Akinek azonban muszáj kimozdulnia, az semmiképpen se a közösségi közlekedést, hanem inkább saját autóját használja” – indokolta dr. Cser-Palkovics András.

 

Ezt állította Karácsony

A budapesti főpolgármester a veszélyhelyzet 24. napjáig még mindig az egészségügyi dolgozók rendszámait íratta össze és plázákkal egyezkedett parkolóhelyek ügyében. Amikor a azt kérdezte, miért nem tud lemondani a parkolási díjról, éppen a járványügyi helyzetre hivatkozott.

„Budapesten egyelőre nem csökkent érdemben az autós forgalom, az otthonmaradók pedig értelemszerűen egész nap használnak parkolóhelyet otthonuk közelében. Így amennyiben ingyenes lenne a parkolás, káoszt okozna a városban, ez pedig növelné a járványveszélyt. Ezért jelen helyzetben nem tehetünk mást, minthogy fenntartjuk a díjfizetést” – válaszolta múlt héten is.

Megoldódott a kórházigazgatók gondja

A budapesti főpolgármester arra kérte a kórházigazgatókat – mintha nem lenn más dolguk –, hogy írják össze, mely dolgozóiknak kell ingyenes parkolóhely és milyen rendszámmal. A veszélyhelyzet 24. napján még mindig nem tudtak az egészségügyi dolgozók sem parkolni lakóhelyük és munkahelyük közelében. Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház igazgatója lapunknak azt mondta:

„A megoldás véleményem szerint a fizető parkolás azonnali felfüggesztése lenne, akárcsak például Bécsben.”

Ezt hiába várták a főpolgármestertől. Most az egész országban ingyen parkolhatnak az egészségügyi dolgozók is!

 

Figyelmeztet a tisztifőorvos

Az ingyenes parkolás nem azért lett elrendelve, hogy hirtelen mindenki autóba üljön és nekiinduljon – figyelmeztetett Müller Cecília. Továbbra is fontos a kijárási korlátozás betartása: autóval is csak az induljon útnak, aki dolgozni megy, alapvető szükségleteit szerzi be vagy ebben segít rászorulóknak!

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?