INSIDER

Káosz a fővárosban – Több mint fél órát késtek a budapestiek Karácsony bénázása miatt

Teljes volt a káosz az utakon tegnap a fővárosban: ahogyan az várható volt, a Nagykörúton, az Üllői úton és a Baross utcán nemrég felfestett kerékpársávok miatt teljesen beállt a forgalom. Az első iskolai napon sokan legalább fél órát késtek a munkahelyükről Karácsony bénázása miatt.
  • Szerző: Ripost

Hiába kérték az emberek Karácsony Gergely főpolgármestertől a biciklisávok megszűntetését: kedd reggel fél 8-tól 9-ig csak lépésben tudtak haladni az autók végig a Nagykörúton: az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között is intenzív volt a torlódás, de a Blaha Lujza tér és a Harminckettesek tere között totális volt a káosz, rengetegen legalább fél órát késtek a munkahelyükről. Az autósok olyan türelmetlenek voltak, hogy sokan figyelmen kívül hagyták a kerékpár­utat, és nagy gázzal előztek szabálytalanul, jobbról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jobb oldalon a kerékpárút: biciklisek nem, de néhány türelmetlen autós ugyanúgy használja. (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Ezzel veszélyeztették volna a bicikliseket – ha lett volna kit, mert csak elvétve akadt egy-egy, vagyis a kerékpársáv kihasználatlanul, üresen állt, néhány bringás pedig az álló kocsik között szlalomozott.

Itt pedig a türelmetlen kerékpáros az autók között. (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

A helyzet az Üllői úton sem volt jobb: itt a biciklisek a buszokkal egy sávban haladhatnak, ami önmagában veszélyes, az autósoknak meghagyott sávok ráadásul túl keskenyek.

Üllői út szeptember 1-én, az iskolakezdés napján, reggel. (Fotó: Keller Mátyás/Ripost)

Az autósok ki vannak borulva, szerintük egyszerűen meg kellene szüntetni ezt az átgondolatlan kísérletezést.

„Ez a dugó környezetvédelmi szempontból is probléma” – vélekedett Bartuszek József. „Ez átgondolatlan döntés volt, itt ki kellett volna kérni szakemberek véleményét. Parkolóházakat, mélygarázsokat kellene építeni, és a parkolósávban lehetne bicikliutat csinálni.”

Hankó Kálmán taxis szerint azóta van káosz az utakon, amióta átszervezték a forgalmi rendet, az iskolakezdés pedig végképp betesz Budapest közlekedésének.

„A kerékpárutak felfestése és az utak egyirányúsítása óta legalább 20-30 perccel korábban el kell indulnunk az utasokért. Nagyon rossz a helyzet” – foglalta össze véleményét.

A Baross utcában is teljes volt a káosz (Fotó: Keller Mátyás/Ripost)

Miklós István és a felesége mélységesen fel van háborodva.

„Ez tarthatatlan, meg kell szüntetni!” – jelentette ki az asszony. A férje kissé árnyalta a véleményét: „Karácsony ezzel akkora hülyeséget csinált, hogy nagyon sok szavazatot el fog veszíteni. Most meg azt találta ki, hogy a parkolót szünteti meg itt a Blahánál, és átteszi a kerékpársávot oda. Na de azok az autók akkor hol fognak parkolni? Ez már megint nincs átgondolva. Egyébként alig látni biciklist, arról nem beszélve, hogy ők milyen adót fizetnek? Mi fizetjük a súlyadót, nem ők!”

 

Összevissza kapkod a főpolgármester

Fürjes Balázs, a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár már napokkal korábban levélben kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, szüntesse meg a kerékpársávokat az iskolakezdésre. Az államtitkár rámutatott: a koronavírus-járvány második hullámának küszöbén sokan biztonságosabbnak tartják az autós közlekedést, ezért azt inkább elő kellene segíteni. A főpolgármesternek viszont eszében sincs elismerni, hogy a biciklisávok ötlete nem vált be. Még mindig erőlteti azokat, közben összevissza kapkod. Kompromisszumos javaslatként azt tálalta, hogy a Blaha Lujza tér és a Petőfi híd között megszünteti a parkolósávot, és oda teszi át a bicikliutakat – erről viszont sem az ott lakókkal, sem az ott lévő üzletek tulajdonosaival, sem szakértőkkel nem egyeztetett.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?