INSIDER

Káosz a fővárosban: több a kerékpárút, mint a biciklitároló – Videó

A biciklis utak lassan egész Budapestet behálózzák, mindenhová el lehet már jutni biciklivel, de nincs elég parkoló, biciklitámasz. A bringások kénytelenek bolthoz, oszlophoz rögzíteni a bicajt, ami senkinek sem jó.
  • Szerző: Ripost

„Kérjük, ne támasszák a bicikliket a boltbejárathoz!” – áll egy belvárosi kisbolt ajtaján. „Ez a korlát nem biciklitároló, hanem a hajóállomás része. Legyenek kedvesek máshol tárolni a biciklit!” – figyelmeztet a rakparton a hajóállomás vezetősége. Budapesten rengeteg biciklisávot hoztak létre a belvárosban a járvány ideje alatt, amiket Karácsony Gergely szeptemberben állandósított, így az egész belvárosban lehet biciklivel közlekedni. De megállni már annál kevésbé, ugyanis nincs elég biciklitároló.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Több és biztonságosabb biciklitárolót szeretnének a fővárosiak

 

Tarlós nekifogott a megvalósításnak, Karácsony csak ígérte

Karácsony Gergely főpolgármester megválasztásakor biciklitárolók kialakítását is ígérte, de újakat mind a mai napig nem létesített.A Tarlós István által elkezdett, összesen 27 B+R (bringa és roller) tároló közül néhányat már ő adott át.

Fotó: Ripost

A tárolók a kiemelt közlekedési útvonalak mentén, metró- és HÉV-megállók közelében vannak, elősegítve a kombinált közlekedést.

Kerékpártároló Fotó: Ripost

Ugyanakkor az újonnan felfestett bringasávok mentén nem találni ilyeneket, így az arra kerekezők számára nincs hivatalos parkolási lehetőség.Tapasztalataink szerint az egyes tárolók kihasználtsága helyszínektől függően eltérő„ – közölte lapunkkal a BKK sajtóosztálya. Megtudtuk: többet használják azokat a tárolókat, ahol a környék amúgy is könnyen járható biciklivel.

Tervezget a BKK

Amikor a körülnézett, a Hungária körút melletti biciklitárolóknál láttunk kikötött bicikliket, ugyanakkor a Határ út mellett található, legnagyobb, 60 férőhelyes tárolóban mindössze egy bringa árválkodott.

Kerékpártároló Fotó: Ripost

Tárolási lehetőségek híján az emberek számára kevésbé vonzó a metró és HÉV állomásoknál hagyni a biciklit. Tervezik a fejlesztést, többek között B+R parkolók létrehozásával. „A B+R parkolók helyszíneit a most induló aktív mobilitási stratégia intézkedései között, 2021-ben fogjuk kiválasztani és megtervezni. A belvárosban terveink szerint a rövid idejű kerékpártárolás lehetőségeit kívánjuk fejleszteni kerékpártámaszok létesítésével. A VI. kerület belső részében tervezés alatt áll egy Mobilitási Pont hálózat, amely mind a roller, mind a kerékpár használatát és a közterületek rendjét is segíteni fogja” – magyarázta a BKK sajtósa.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?