INSIDER

Életveszélyesek Karácsony járdán vezetett újabb biciklisávjai

Annak ellenére, hogy az emberek többsége nem kér belőle, Karácsony Gergely állandósítja a bringasávot. Kisebb változtatásokkal, de marad a biciklisáv a nagykörúton. A változtatások az autósokon nem segítenek: csak 150 méter erejéig kétsávos az út és parkolóhelyből sem lett sokkal több. Viszont egyes szakaszok, ahol a járdára megy fel a biciklisáv, életveszélyessé váltak! A Ripost egyetlen óra leforgása alatt több balesetveszélyes szituációnak volt a tanúja. Folytatódik az emberkísérlet – ezúttal a gyalogosokkal.
  • Szerző: Ripost

Van, aki figyelmen kívül hagyja az új felfestést

A Nyugati irányából a Boráros tér fele közlekedve folyamatosan váltakozik a biciklisáv és a biciklis nyomvonal, a Rákóczi térnél pedig felmegy a járdára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

A biciklisek megrökönyödve nézik, merre kanyarog az út, de sok bringás úgy dönt, főleg a futárok, hogy nem követik a kijelölt útvonalat, tovább hajtanak az úton. Az autóknak szánt kétsávos szakaszon a külső sávban a biciklisek akadályozzák a forgalmat, a szűk sávban meg sem lehet őket előzni biztonságosan.

„Ezért a 150 méterért nem fogok felhajtani a járdára„ – mondta egy elsuhanó futár.

 

A járdán haladó bicikliseket nem állítja meg a lámpa

A József körút-Békési utca sarkánál korábban a biciklisávban közlekedőket is megállította a jelzőlámpa, de most, hogy a járdán van a biciklisáv, rájuk nem vonatkozik a piros lámpa, így ők szabályosan hajtanak tovább, ám így nekimennek a zebrán szabályosan átkelő gyalogosoknak.

Fotó: Ripost

Mivel mind a biciklisek, mind a gyalogosok szabályosan közlekednek, ki lesz a hibás, ha egy kerékpáros elüt egy gyalogost?

A járdán futó bicikliút egy- vagy kétirányú?

Míg a körúton futó biciklisávok iránya egyértelmű, a forgaloméval megegyező, addig a járdán haladó szakasz iránya nem egyértelmű.

Fotó: Ripost

Sokan kétirányúnak tekintik, ottjártunkkor a Boráros tér irányából is használták a biciklisávot, de a szemből találkozó bicikliknek túl keskeny ez a sáv, kénytelen az egyikük a gyalogosok közé hajtani.

Gyalogosok sétálnak a biciklisávban

Annak ellenére, hogy jól látható sárga festékkel van felfestve a járdára a biciklisáv, a gyalogosok továbbra is ott sétálnak.

Fotó: Ripost

A sávot szabályosan használó biciklisek csengetnek, kiabálnak, de sokszor kénytelenek a gyalogosoknak fenntartott járdafelületen kerülni, így a szabályosan haladókat veszélyeztetve. Ahol zebra mellett megy el a biciklisáv, előfordul, hogy a zöld lámpára várakozó gyalogosok nem férnek el, kénytelenek a biciklisávban állni.

Szabálytalanul kelnek át az úton

Mivel a járdán futó sáv egy gyalogátkelőhelynél ér véget, sok bringás le sem száll a bicikliről, csak áthajt az úttesten.

Fotó: Ripost

Több ilyen átkelésnek a tanúi voltunk a Rákóczi térnél, sőt, olyan biciklist is láttunk, aki piros lámpánál hajtott át a zebrán. A KRESZ szerint le kellene szállni a bringáról és áttolva átkelni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?