INSIDER

Kiderült: ezek a mellékhatásai a patikákba kerülő koronavírus elleni gyógyszernek!

A hamarosan patikákba kerülő favipiravir hatóanyagú gyógyszer még az orvosokat is megosztotta, sokan tartanak a mellékhatásaitól. A Ripost most tiszta vizet öntött a pohárba, egy olyan szakértőt kérdeztünk, aki vizsgálta már.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan a patikákba kerül, és a háziorvosok is felírhatják otthoni használatra a favipiravir hatóanyagú, influenza elleni gyógyszert, amellyel eddig kórházban lévő betegeket gyógyítottak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A virológus, aki már vizsgálta ezt a gyógyszert

A gyógyszer közzétett mellékhatásai láttán azonban még a szakma is felbolydult: sok háziorvos szerint ez alapján akár veszélyes is lehet a betegekre. A is megszerezte az összetevőket és mellékhatásokat leíró papírt, és közben felkerestük Dr. Tóth Sándor virológust, mert hogy ő konkrétan vizsgálta már ezt a gyógyszert korábban, hiszen ő vezette a nagyhírű indiai vállalat, a TATA gyógyszermellékhatásokat vizsgáló szakmai csapatát, közel 10 évig. Tóth Sándorral végig vettük a szer tájékoztatójában felsorolt mellékhatásokat, kiderült, mitől kell igazából tartani, és kinek.

A favipiravir mellékhatásai

Tóth Sándor közel 10 éven át gyógyszer-mellékhatásokat vizsgált, és köztük a favipiravir hatóanyagút is. Fotó: Tóth Sándor

Anafilaxiás sokk, allergiás reakció

„Szinte bármitől kaphatunk ilyet- gyakorlatilag még egy szem mogyorótól is, aki allergiás rá. Nagyon ritkán fordul elő, és nem nagyobb a gyakorisága az összes többi gyógyszernél.” -hangsúlyozta a szakember.

Májkárosodás

„A legtöbb gyógyszer a májban bomlik le. Elég sok gyógyszer képes arra, hogy átmenetileg itt problémát okozzon, mert itt halmozódik, károsítja a májsejteket. Ám amint abbahagyjuk a gyógyszer szedését, a májkárosodás sem áll fent tovább: a máj pedig gyorsan regenerálódik! Akkor okozhat ez a gyógyszer is komolyabb problémát, ha hosszabb ideig és nagyobb dózisban szedjük.” - emelte ki Tóth Sándor.

Íme a favipiravir mellékhatásai

Mumbai, 2020. június 23.
Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevû készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án. Az indiai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett Favipiravirt az enyhe vagy közepes tünetek enyhítésére kezelésére ajánlják koronavírusos betegeknél.
MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Tüdőgyulladás

„Mint minden gyógyszert, a favipiravir hatóanyagúak mellékhatásait is az alkalmazása során állapítják meg. Ez egy influenza elleni szer, és ezek a betegek hajlamosak a bakteriális felülfertőződésre, amiből aztán tüdőgyulladás alakul ki, vagyis náluk ez egyébként is sűrűn előfordul, így felkerült a gyógyszer mellékhatásai közé. De nem a gyógyszer miatt alakul ki!” – tudtuk meg a szakembertől.

Akkor jöjjenek azok a mellékhatások, amelyekre igazán érdemes odafigyelni:

Valóban károsíthatja a magzatot, és sajnos ez sűrűbben elő is fordult a feljegyzések szerint, így terhes nőknek abszolút nem ajánlott!

Vörös vérsejtszám-csökkenés: egy kúrányi dózis még nem veszélyes, de a hosszabb távú szedése vérszegénységhez vezet

Hányinger, hányás: érzékeny lehet rá a gyomor, de nem veszélyes.

Testsúly-csökkenés: már egy kúrányi terápia is okozhat 1-2 kilogrammnyi súlyvesztést, mert akadályozza a sejtek megújulását. Ez is veszélytelen mellékhatás.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?