INSIDER

Íme, a magyar Csernobil: tilos bemenni a hátborzongató városba – fotók

Megvette valaki a csernobili atomkatasztrófa után kiürített és hátrahagyott ukrajnai Pripjatyhoz megszólalásig hasonlító Veszprém megyei laktanyát. Szentkirályszabadja egykor több ezer orosz és ukrán katonának adott luxusotthont.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szinte hihetetlen, hogy Veszprém és a Balaton között van egy terület, ahol csak a madár jár, elhagyott, lepusztult panelházak sorakoznak egymás mellett. Mintha egy szellemváros lenne. Szentkirályszabadja 1996 óta gyakorlatilag őrizetlenül áll, és a magyar Csernobilként emlegetik. Tisztek és katonák laktak itt, majd egyik pillanatról a másikra szedték a sátorfát, és 1995-ben fokozatosan kivonultak. Csupán egy évig őrizték az épületeket, majd ami mozdítható volt, azt mind kilopták a területről. Éppen ezért meglepő, hogy vajon miért és kinek kellhet ez a kihalt szellemváros a maga életveszélyes épületeivel?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szentkirályszabadja, a Szellemváros a szentkirályszabadjai repülőtér mögött egy elhagyott orosz laktanya és a hozzá tartozó lakónegyed által alkotott zóna. Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

A Bors körbejárta a lezáratlan helyszínt: megdöbbentő volt látni, hogy egyesek paintballozásra, míg mások bóklászásra használják a gyakran hajléktalanok és drogosok által megszállt házakat. Szentkirályszabadja polgármester asszonya kéri: senki ne menjen oda!

Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

„Régebben egy magáncég birtokolta a területet, de ők egyáltalán nem törődtek vele, ebből rengeteg probléma volt. Nemrég azonban egy magánszemély vásárolta meg„ – árulta el Gyarmati Katalin. „Őt azonban látszólag nem érdekli, hogy mi történik itt, holott külön kértem én is: jöjjön el, és döntsön saját belátása szerint. Életveszélyes a hely, nem győzzük felhívni a helyiek figyelmét, hogy ne járjanak be, hiszen bármikor tragédia történhet” – figyelmeztetett a polgármester asszony.

címkék:
És ezeket olvastad már?