INSIDER

Ilyen lett a városligeti mélygarázs és az új park, ma adták át – videó

Este 7-től reggel 7-ig ingyenesen is kipróbálható az új városligeti mélygarázs, a felszínen pedig a betontenger helyett hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.
  • Szerző: Ripost

Elkészült a Múzeum Mélygarázs, amely a Dózsa György úton kínál környezetbarát parkolási lehetőséget – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Liget Budapest Projekt

Egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig

– hangsúlyozta Baán László. A parkoló hozzájárul ahhoz, hogy a Városliget autómentessé válhasson.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején este 7 és reggel 7 óra között bárki ingyenesen hagyhatja itt az autóját.

Az akadálymentes mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, a kerékpárosoknak pedig a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitárolót is kialakítottak. Az elegáns sétány és a park határán egy 600 négyzetméteres, ülőbútorokkal ellátott pihenőtér várja a látogatókat.

A Városliget autómentesítése nem ért véget, további mélygarázsok épülnek, és ha a Kós Károly sétányon sem járnak majd autók, zöldebb és sokkal élhetőbb park lesz a Liget.

Fotó: Liget Budapest Projekt

A három szinten összesen 800 autó kaphat helyet, elektromos töltőket és családi parkolóhelyeket is kialakítottak.

Fotó: Liget Budapest Projekt

Az új parkban több mint 100 lombos fát, 4000 cserjét és mintegy 40.000 virághagymát és évelőnövényt ültettek.

Fotó: Liget Budapest Projekt

A tájékozódást is segíti, hogy a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg.

Nézd meg, így épült a mélygarázs:

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?