Létrehozva: 2019.11.20.

Így vadásznak az illegális szemetelőkre a közterület-felügyelők

Lebuknak az illegális szemetelők, reszkethetnek az autó- és zsebtolvajok! Már tesztelik a fejlesztést, ami a térfigyelő kamerák segítségével a jelenleginél sokkal könnyebben tart rendet az utcákon, és jövőre már be is vezetik.

Drónnal kapják el az illegális szemetelőket, kamerák veszik és okos szoftverek ismerik fel a tolvajokat és más bűnözőket – ez nem a távoli jövő, hanem alig fél év, és Óbudán már tesztelték is a módszert.

„A fejlesztéshez szükség van újabb mobilkamerák vásárlására és elhelyezésére, valamint egy intelligens szoftver hadrendbe állítására„ -mondta el a Ripostnak Rácz Ferenc Péter, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

Rácz Ferenc Péter

„Az új szoftver képes arra, hogy felismerje a gyanús mozgásokat. Amikor behajtanak, belépnek adott területekre vagy bizonyos tipikus mozgáskombinációkat észlel a szoftver, riasztja az operátort, aki rögtön tud intézkedni, segítséget hívni.”

Ilyen tipikus mozgás például a verekedés, a nagyobb csoportosulás, a gépkocsikba betekintgető ember, a gépkocsi feltörése, a nyílt láng, az, amikor valaki átmászik a kerítésen. Ha ezeket kiszűrik, ellenőrzik, akkor a köztéri bűncselekmények egy jelentős része megelőzhető lesz.

A jelenlegi közterület-felügyelet is hatékony, Óbudán és Békásmegyeren a térfigyelő helyiségben egyszerre hat operátor látja el a feladatokat, egyikük mindig rendőr. Folyamatosan, 24 órában figyelik a kamerákat, ha szabálysértést, bűncselekményt észlelnek, azonnal értesítik a kinti szolgálatot ellátó csapatot, akik a helyszínen intézkednek.

Mint arról a Ripost beszámolt, éppen a térfigyelő kamera buktatott le Óbudán egy illegális szemetelőt, aki egy köbméter építési törmeléket, gyerekjátékokat és elektronikai hulladékot rakott ki az autójából a Szőlő utcai szelektív hulladékgyűjtők mellé. A szabálytalanságot 50 ezer forintja bánta. Rácz Ferenc Péter igazgató elmondta: minden hétre jut egy hasonló eset. Gyakori a lakossági bejelentés is, a kamerarendszer segít az esetek utólagos rekonstrukciójában, elemezhetők a felvételek. Ezek visszanézésére a törvény szerint 30 napig van lehetőség, így utólagosan, a kamerafelvételek alapján is tudnak intézkedni. A rendszer képes különböző hívószavak szerinti keresésre is az archivált felvételek között, így a futó alak, a ruházat, a jármű színe és fajtája, a kerékpáros, a különböző méretű járművek mind visszakereshetők és így azonosítható egy-egy elkövető.

Forrás: XIII. kerületi Közterület-felügyelet honlapja

Az illegális hulladéklerakók elleni harcban jövőre drónokat vetnek be, és ezek a kis repülő szerkezetek segíthetnek a parlagfüves területek felkutatásában is. De nemcsak Óbudán fejlődik a kamerás megfigyelés, Miskolcon például 800 kamerát telepítenek, az Okos Miskolc projekt keretében intelligens térfelügyeleti kamerarendszer kiépítésébe kezdett az önkormányzat.

Országos szinten is összehangolják a munkát

A tervek szerint a Szitakötő projekt keretében országos szinten 35 ezer okos szoftveres kamera figyeli majd a közlekedőket. A terv szerint az első lépésben összehangolják a kerületek rendszereit, majd összekötik őket. A második lépés a megyei jogú városok teljes kamerarendszerének kiépítése és összehangolása, ezt követheti az ország többi települése. Amikor az egész rendszer elkészül, lényegében minden közterületre kiterjed az okos kamerák figyelme és ellenőrzése. Egyelőre a Szitakötő program előkészítése zajlik.

A repülőtereken arcfelismerőt használnak

Az arcfelismerő rendszerek alkamazása mára lassan mindennapossá vált. A US Army Research Laboratory jelenleg a FaceIt nevű arcfelismerő programot tartja a legjobbnak, ezt használják a legtöbb repülőtéren. Ez is téved: a Palm Beach International Airporton egy hónapon keresztül figyelték, hogy a FaceIt a 250 alkalmazott közül hányszor képes kiszűrni a 15 kiválasztottat, és az eredmény nem volt 100 százalékos. Az arcfelismerők különösen a World Trade Centert ért támadást követően terjedt el a repülőtereken, ott is, ahol korábban tiltakoztak ellene.

Értesíteni kell a lakosságot

A térfigyelő rendszerek üzembe helyezéséről a lakosságot tájékoztatni kell a törvény szerint. Tilos a térfigyelő kamerák rejtett működtetése, azokat úgy kell elhelyezni, hogy a működésük a megfigyelt területen jelenlévő állampolgárok számára nyilvánvalóan észlelhető legyen. Sőt, figyelemfelhívó táblákat is el kell helyezni.

Krakkóban a szmog ellen harcolnak drónokkal

Előbb békés módszerekkel vették fel a harcot a téli szmog ellen Krakkóban, állami támogatást adva a széntüzelésű kályhák lecserélésére. Ám szép számmal akadnak, akik nemhogy nem éltek a lehetőséggel, de a hidegebb napokon szeméttel fűtenek, ami még jobban szennyezi a levegőt. Éppen ezért a hatóság úgy döntött, drónok segítségével feltérképezi, majd akár 5000 zlotys (370 ezer forint) pénzbírsággal sújtja az illegális szemétégetőket – írja a Gazeta lengyel napilap.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

mandiner.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

hirtv.hu

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián