INSIDER

Így igényelhetsz gyedet, ha nagyszülő vagy

Kiderültek a januártól igényelhető nagyszülői gyed részletei, amelyről ma kezd el tárgyalni az Országgyûlés. Akár többször is járhat, alapesetben 2 évig, ikreknél 3 évig a nem nyugdíjas nagyszülőknek. Rengeteg család számolgat most, a döntő többségük örül a lehetőségnek.
  • Szerző: Ripost

Teli vannak a családi Facebook-csoportok a nagyszülői gyedről vitatkozókkal. A többség nagyon örül a lehetőségnek, és alig várja, hogy élhessen vele.

„Ha a lányomék úgy döntenek, én biztos kihasználom" - írja B. Józsefné, egy nagymama.

 

„Így nem túl nagy kérés a fiataloktól”

 „Nagyszerű ötlet, 96-ban semmi sem volt, most legalább van valami a mai fiataloknak" - írja egy másik. M. Andrea.  „Nagyon sok nagyszülő azért nem tud segíteni a gyerekvigyázásban, mert még maga is aktívan dolgozik. Ezzel a lehetőséggel megoldható, hogy a szülő ne érezze azt, hogy túl nagy áldozat a nagyszülők részéről a gyerekvigyázás, ne érezze azt, hogy sokat kér" – indokolja egy harmadik nagymama, hogy miért örül a lehetőségnek.

 

Január 1-től lép életbe

Ma kezd el vitázni a parlament a nagyszülői gyedről. Január 1-jétől a dolgozó szülők átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik - még nem nyugdíjas - nagyszülőnek. A nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa.

 

A nagyszülő fizetése alapján számolják ki az összeget

A nagyszülői gyermekgondozási díjat (gyed) 2020. január 1-jétől lehet igényelni maximum 2 évre, ikrek esetén 3 évre. A kormány által benyújtott törvényjavaslatból kiderül: a szülő jogán a nagyszülők is jogosultak a gyedre. A gyed összegét a nagyszülő fizetése alapján számolják ki.  Ekkor is feltétel, hogy a gyerek születése előtti két évben legyen legalább 365 nap biztosítási jogviszonya az illetőnek. Ahhoz, hogy az egyik nagyszülő igénybe tudja venni, feltétel, hogy mindkét szülőnek legyen munkája.  A gyedet vállaló nagyszülő nem folytathat keresőtevékenységet, csak otthonról.  Akkor sem veheti igénybe, ha bármilyen szociális ellátásban részesül vagy nyugdíjas.  Fontos részlet, hogy ha a gyerek bölcsödébe vagy óvodába jár, akkor nem igényelhető utána gyed. Aki több unokára vigyáz, több gyedet is kaphat.

 

10 évvel tovább él a nagyszülő, aki sok időt tölt az unokával

A bázeli egyetem tudósai 500 ember adatait vizsgálták meg 1990 és 2009 között.  Az idős embereket két csoportra osztották: akik unokáztak és akik nem. Az eredmény magáért beszél: azok a nagyszülők, akik nem foglalkoztak az unokákkal, átlagban 65,5 éves korukban haltak meg, míg azok, akik legalább időnként vigyáztak az unokákra, átlagban 10 évvel tovább éltek. A kutatók hangsúlyozták, hogy több tényező is hatással van az életkorra, de akinek van amiért vagy akiért élnie, az többet is mozog és orvoshoz is hamarabb fordul.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?