INSIDER

Készülj fel, brutális hőséggel indul a hét, és ez csak durvább lesz!

A hétfői időjárás nem sok enyhülést ígér, marad a meleg, keddtől ráadásul a reggeli órák sem hoznak már felfrissülést.
címkék:
  • Szerző: ripost

Őrületes melegre számíthatunk az aktuális heti időjárás-előrejelzés szerint is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hétfőn a legmelegebb órákban 32-38 fokra van kilátás az ország területén, és bár a napsütés mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, az UV-sugárzás magas lesz.

A délutáni óráktól északkeleten, keleten és a Dunántúl északi tájain is előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok. Többfelé élénk, néhol erős lehet a déli-délnyugati szél.

időjárás

Hétfői időjárás: marad a brutális meleg
Fotó: Pixabay

Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol a szervezetre. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor ugyanis a keringés komoly terhelésnek van kitéve, mivel a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni – írja a met.hu.

Ezért fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes a szervezetünk terhelésén átmenetileg könnyíteni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

Kedden is hasonló forróságban lesz részünk, a reggeli órák sem igazán hoznak már felfrissülést, és ez szerdán is folytatódik. Tombolni fog a kánikula hazánkban, továbbra is 32 és 38 fok között alakulnak a maximumok. A sok napsütés mellett kevés zápor északkeleten és nyugaton fordulhat elő. Többfelé megélénkül a szél.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?