INSIDER

Hoppá, motorcserés autóhoz hasonlította az mRNS-vakcinákat a virológus

Nem mindennapi hasonlattal élt dr. Rusvai Miklós. A virológus dr. Mangó Gabriella háziorvossal vett részt egy előadáson.
  • Szerző: Ripost

Motorcserés autóhoz hasonlította az mRNS-vakcinákat dr. Rusvai Miklós virológus. Mindezt egy keddi gyöngyösi előadáson említette, ahol ezúttal dr. Mangó Gabriella háziorvos beszélgetett vele a nagyközönség előtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Mangó Gabriella háziorvos Rusvai Miklós virológus professzorral beszélgetett egy gyöngyösi fórumon egyebek közt az mRNS vakcinákról (Fotó: Erdélyi József)

A beszélgetés alatt a doktornő felvetette, sokan nem bíznak az mRNS-vakcinákban, mert úgy vélik, túl rövid idő alatt fejlesztették ki. A két szakértő azonban egyetértett abban, hogy a bizalmatlanság alaptalan.

Motorcserés autóhoz hasonlította az mRNS vakcinát dr. Rusvai Miklós (Fotó: AFP)

„Az mRNS vakcina alapján működik az Ebola-vírus elleni oltóanyag is, amit immár 15 éve használnak és működik is” – hívta fel rá a figyelmet a házirorvos. Rusvai professzor ezt megerősítette és egy példával élve a következőket mondta:

„Ez olyan, mintha egy gépkocsiba motort cserélnének. Annak idején a Trabant karosszéria megvolt és a kétütemű motor helyett beletettek egy négyüteműt és a Volkswagen Polo motorját adaptálták a Trabanthoz. Ugyanúgy nézett ki a Trabant, csak más volt a motorja. Ez az mRNS vakcina. Nem kellett újra feltalálni és ezért is lehetett lerövidíteni a gyártását és a forgalomba helyezését. Csak egyszerűen átrakták egy másik vírusnak a megfelelő részét az eredeti készítménybe – magyarázta.

Dr. Mangó Gabriella Fotó: Erdélyi József

„Ugyanezt tervezik az influenza oltóanyagánál is” – emelte ki Mangó doktornő. „Így van” – helyeselt Rusvai. „Az a jó ebben az mRNS technikában, hogy nem csak a vírusok ellen működik, hanem anyagcsere és remélhetőleg daganatos betegségek ellen is bevezethető lesz ez a technika” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?