INSIDER

Hihetetlen, ilyenné vált Magyarország

Felhőszakadás után villámárvíz öntötte el Szolnokot, Szentest, Fonyódot, Bélatelepet, Nagyvisnyót. Mint a trópusokon: egyre gyakoribbak a hatalmas esőzések, amiket fülledt hőségidőszakok követnek, 90 százalékos páratartalommal - miközben trópusi szúnyogok hadserege köröz körülöttünk...
  • Szerző: Ripost

Üdv a trópusokon!

– így kezdi friss jelentését az Országos Meteorológiai Szolgálat is. A következő napokban is ilyen idő lesz: hétfőig minden napra viharriasztást adtak ki, miközben a csendesebb időszakokban 30 fokos hőség lesz, iszonyúan magas páratartalommal. Az elmúlt években egyre szélsőségesebb lett a magyar időjárás, egyre többször kell szembenéznünk ilyen jelenségekkel.

 

Gyakoribb a villámárvíz és a durva hőség

Az elmúlt években egyre többször hoztak a hirtelen lezúduló nagy esők villámárvizet, folyóvá változtatva a magyar települések utcáit. A villámárvíz eddig főleg a trópusokon volt jellemző, de már nekünk is hozzá kell szoknunk...

„15 éve minden év melegebb, mint az előző. Az egyre növekvő hőmérséklet egyre nagyobb viharokat okoz. A levegő ugyanis minél melegebb, annál több nedvességet tart meg. Mire kiengedi, addigra már óriási mennyiségű csapadék gyűlt össze, és a légnyomáskülönbség miatt hatalmas szelek is keletkeznek” – fejtegette Bart István, az Energiaklub társelnöke.

 

„A légköri folyamatok intenzívvé válnak, s általában a szélsőségek válnak uralkodóvá” - nyilatkozta Juhász Árpád geológus.

3 fokkal melegebb van, 30 milliméterrel több az eső

A fojtogató trópusi idő eltér a szokásostól.

Ezen a héten 3 fokkal melegebb van Magyarországon, mint az elmúlt 20 év átlaga, és 30 milliméterrel több eső esett, mint ilyenkor szokott –derül ki a meteorológiai szolgálat anomália-térképeiről.

 

A jövő héten még melegebb lesz az átlagnál.

 

Trópusi szúnyogok is támadnak

Az idei szúnyoginvázió a trópusi időnek és az éghajlatváltozásnak „köszönhető”. Az elmúlt 10 évben települtek be hazánkba azok a trópusi fajok, amelyek csípése nagyobb, fájdalmasabb. Az ázsiai zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog idén tömegesen, egyszerre kelt ki az esős, párás időben, és a hőségriadók sokszor lehetetlenné tették az irtásukat.

 

Özönvízszerű esők, magas páratartalom, ázsiai szúnyogok: itt az idő, hogy megszokjuk, Magyarország trópusi ország lett…

Mit kell csinálni villámárvíz esetén?

„Már térdig érő vízfolyás is elég, hogy elmozdítson egy autót. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben járműveket ne használjunk menedékként "– figyelmeztet a Katasztrófavédelem . Autóval soha ne keljünk át vízen, keressünk egy másik utat, és igyekezzünk magasabban fekvő területre jutni. „ Ugyancsak nem jó megoldás, ha egy áradáshoz közeli épületbe húzódunk be" – mondta el a %%-nak Mukics Dániel tűzoltó őrnagy. A lezúduló víztömeg erős sodrása kárt tehet az épületekben, alá is moshatja a házakat, utakat.

Nagyot buktak az autósok, akik a vízbe ragadtak

„Mivel egy ilyen eset elemi csapásnak számít, perelni sem lehet senkit, így az autósok kénytelenek tudomásul venni a veszteséget, kivéve ha volt casco-biztosításuk" – mondta a %%-nak Dr. Fridman Róbert ügyvéd.

Lapunk megkereste az Aegon biztosítót, hogy ilyen esetben mit lehet tenni.

„A természeti károk, vis maior károk alapvetően felelősségi kárként nem rendezhetők. Felmerül az autós felelőssége is, hiszen a KRESZ előírja, hogy vegye figyelembe az út- és látási viszonyokat, így egy vízzel elöntött útszakaszra ne haladjon be, kizárólag csak a saját felelősségére. Casco-biztosítás eseté kártérítést nyújt a biztosító az autósnak, kivéve ha az adott biztosító szabályzata másképp nem rendelkezik, például. árterületen, hullámtéren történt az eset.”

És ezeket olvastad már?