INSIDER

Kiderült, hogy döntik el a háziorvosok, kit hívnak be Covid elleni oltásra

Listát kapnak a háziorvosok azok nevéről, akik az oltási sorban következnek. Azonban nem csak ez alapján döntenek, a Ripost utánajárt mi az, ami még mérvadó lehet.
  • Szerző: Ripost

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára még január végén jelentette be: a háziorvosok is beszállnak az oltásba, hogy az minél gyorsabban haladjon. Ez jelenleg is zajlik, méghozzá úgy, hogy az orvosok egy listát kapnak a beoltandók soráról. Ez a lista azonban inkább csak iránymutatás a háziorvosok számára, hiszen ők azok, akik ismerik a betegeiket, azt, hogy melyiküknek milyen alapbetegségei vannak, és ezek alapján melyik oltást lehet a legmegfelelőbb számukra.

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos lapunknak elmondta: ő azokat a betegeket, akik például számos alapbetegséggel küzdenek, különösen ha allergiásak, inkább oltópontra küldi.

Több szempont dönti el ki mikor és milyen oltást kap

Mangó Gabriella éppen beadja a kínai vakcinát az egyik páciensének (Fotó: Ripost)

„Aki például autoimmun beteg, vagy allergiás, tehát sok alapbetegsége van, annak inkább a Pfizer és az AstraZeneca oltások ajánlottak. Ezeket oltópontokon oltották a közelmúltban, de most jött a hír, hogy hamarosan mi is újra kapunk Pfizert. Az orosz vakcina kapcsán pedig most érkezett egy új ajánlás, miszerint már a jól beállított cukorbetegeknek és magas vérnyomással küzdőknek is adható. Azt fontos megemlíteni, hogy az oltás okozhat átmenetileg akár vérnyomás, akár cukor panaszokat, de ezektől nem kell megijedni, pár nap alatt elmúlnak” – magyarázta lapunknak a doktornő, aki azt is elmondta: mi alapján történik nála a betegek behívása. Attól függően, éppen milyen vakcinát kapnak, átnézi a listát, hogy az kinek lehet éppen megfelelő az életkora és az alapbetegségei alapján. Ezután pedig az asszisztensek értesítik őket.

Több szempont alapján döntik el a háziorvosok hogy kit mikor hívnak oltásra

Az AstraZenecát 60 év alatti krónikus betegek kapják. Képünk illusztráció (Fotó: JACK GUEZ / AFP)

Dr. Bakos Attila székkutasi háziorvos mindehhez hozzátette: maguk a listák is változnak, hetente alakulnak, méghozzá aszerint, hogy milyen oltóanyag érkezik éppen és hogyan halad a regisztráció.

„Én megnézem ezt a listát, és életkor szerint, tehát a legidősebbektől haladunk rajta lefelé. Akinek az egészségügyi állapota miatt nem felel meg az adott oltás, rá akkor térnek vissza, ha érkezik számára megfelelő vakcina” – mondta el az orvos, majd hozzátette: ő is mérlegel az alapbetegségek szerint.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?