INSIDER

Hatásos az új gyógyszer egy magyar autista kislánynál

Sokkal jobban van Kíra, mióta Magyarországon az elsők között megkapta azt a kísérleti gyógyszert, ami enyhíti az autizmus tüneteit.

Könnyebben teremt kapcsolatot, érti a humort és érzékeli a testbeszédet, a mimikát a 12 éves Kíra – tehát épp azokban adolgokban fejlődött, ami egy autista számára igen-igen nehéz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindez egy kísérleti gyógyszernek köszönhető, amelyet nyár ótakap. A programba szinte teljesen véletlenül került be – vagy ahogyan édesanyja mondja, a karmának köszönhetően. Közvetlen azt megelőzően ugyanis egy indiai guru foglalkozott vele és a testvéreivel.

Indiai gurutól remélt változást az anya

Kírát és két testvérét, Kendét és Karsát egyedül neveli az édesanyjuk, Lohonyai Dóri. A két nagyobb gyermek autizmussal él, emellett Kendének Tourette-szindrómája van és enyhén értelmi fogyatékos. Már minden létező kezelést és fejlesztést kipróbáltak, ami Magyarországon fellelhető, amikor Dóri hallott egy indiai gururól, aki karmaváltást ígért mindannyiuknak. Mivel a speciális igényű gyermekek miatt egyébként sem volt munkahelyhez kötve, ráadásul Indiában még olcsóbb is az élet, mint Magyarországon, úgy döntött: belevág.

„Fél évet töltöttünk ott a gyerekekkel” – meséli az édesanya.

„Egy olyan lakóparkban laktunk, aminek a kertjében voltak majmok, repülő kutyák, de még kobrák is. Minden nap négy órát a templomban töltöttünk, persze a gyerekek sokat ricsajoztak, így elég nehézkesen lehetett „kezelni” őket. Végül, mivel nem láttam változást, hazajöttünk.”

Mikor hazajöttek, minden megváltozott

Dóri akkor döbbent rá, hogy valami nagyon is történt Indiában, amikor hazatértek, mert felfordult az életük.
„Utazás közben egy blogon keresztül tartottam a kapcsolatot a családtagokkal. Mire hazajöttünk, már rengetegen követték az írásaimat, és elhalmoztak bátorító üzenetekkel„ – sorolta Dóri.

„Sokaktól tanácsot is kaptam, köztük az egyik barátnőm párjától, egy gyógyszerésztől. Elküldött nekem egy egyébként nyilvános honlapot arról, hogy milyen gyógyszerkísérletek folynak szerte a világban. Segített rákeresni és értelmezni is.”

Vérnyomáscsökkentőből fejlesztették ki

Az autizmus nem betegség, hanem egy tünetegyüttes: az agy különböző területei nehezebben lépnek kapcsolatba egymással, emiatt az érintettek kommunikációs nehézségekkel küzdenek, nehezen boldogulnak az emberi kapcsolatokban. Nincs motivációjuk, kényszercselekvésekkel kötik le magukat. Az Egyesült Államokban azonban észrevették: azok az autisták, akikegy bizonyos hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szednek, sokkalügyesebben boldogulnak a társas kapcsolataikban. A hatóanyagraalapozva aztán új gyógyszert fejlesztettek ki, kifejezetten az
autisták számára. Először az országon belül tesztelték, majd a határokon kívül is. Franciaországban akkora sikert aratott a készítmény, hogy a kísérleti szakaszban résztvevők legtöbbje azóta is szedi.

Kende és Karsa, aki éppen kézen áll


„Tudtam, hogy melyik az az intézmény, amelyik kifejezetten autistákat kezel, és felhívtam őket. Nem volt protekcióm, a portásnál kezdtem, akinek természetesen fogalma sem volt a kísérleti gyógyszerről. Ám végül eljutottam az illetékesig, aki nagyon örült nekünk, és azt mondta: az első jelentkezők között vagyunk„ – mesélte az anyuka. „Kiderült, hogy Kende Tourette-szindrómájára is kaptak tesztelésre egy kísérleti gyógyszert. Afiamnál is döbbenetes változásokat hozott a szer. Én pedig a blogolás alatt rájöttem, hogy szeretek írni, nemrég jelent meg az indiai kalandjainkról szóló könyvem. Érdemes volt hát elmennünk Indiába: a karmaváltás megtörtént úgy, hogy észre sem vettük.”

Csak 14 magyar gyerek kapta meg

Az autizmus szociális és kommunikációs készségek minőségi fejlődési zavara. Lehet igen súlyos, illetve többé-kevésbé kezelhető állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak. Az autizmussal kapcsolatos pszichológiai, gyógypedagógiai, orvosi és alapkutatások igen nagy intenzitással folynak, viszonylag keveset tudnak róla mind a szakemberek, mind a laikusok. A francia gyógyszergyártó cég új fejlesztésű terméke egyelőre kísérleti fázisban van, Magyarországon tizennégy gyermek kapta meg...

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?