INSIDER

Hamarosan eldől a Teréz körúti robbantó sorsa - Újra ügyvédet cserélt!

A Ripost megtudta: egy régi-új ügyvéd képviseli majd a robbantót a nemsokára kezdődő másodfokú eljárás során! P. László Gergelyt szeptemberben életfogytiglanra ítélték, mert házi készítésû bombát robbantott a Teréz körúton, két rendőr életveszélyesen megsérült.
  • Szerző: Ripost

Ahogy arról a %% részletesen beszámolt róla, életfogytiglani fegyházra ítélték a 2016-os Teréz körúti robbantás elkövetőjét azzal, hogy 25 év után kerülhet legkorábban feltételesen szabadlábra. P. László Gergely nem jelent meg a tárgyaláson, telefonon értesült a súlyos döntésről. A védelem felmentésért, a vád súlyosbításért fellebbezett. A %% megbízható forrásból úgy értesült: már nem dr. Jován László látja el a robbantó védelmét, hanem egy korábbi védője, dr. Szikinger István kapott megbízást. Õ a hetedik védője az ügy során. Lapunk úgy tudja, hogy korábban nem volt felhőtlen a viszony Szikinger és a 24 éves vádlott közt, de a robbantó elnézést kért korábbi viselkedéséért, így az ügyvéd ismét elvállalta a védelmét. Most együtt készülnek a másodfokú tárgyalásra, amit várhatóan tavaszra tűz ki a törvényszék. Kerestük az ügyvédet, de nem értük el.

 

Beismerő vallomást tett

P. László Gergelyt a merénylet után három héttel fogták el Keszthelyen, de hónapokig nem volt hajlandó megszólalni. Tavaly februárban tett beismerő vallomást. Elismerte, hogy ő készítette a bombát, ő választotta ki a helyszínt, ő robbantott, az ő táskájának a maradványait találták meg a helyszínen.

Azt vallotta, hogy nem volt társa, arra azonban nem adott magyarázatot, miért robbantott. Júniusban újabb vallomást tett: a rendőrök fegyverét szerette volna megszerezni, mert nem érezte magát biztonságban, állítása szerint nem e világi erők próbálták meg ráerőltetni az akaratukat.

 

Kinevette áldozatait

A tárgyalásra beidézték a robbantásban megsérült két rendőrt. Szabina és László részletesen elmesélte, mi történt velük a végzetes napon. A járőr vallomása közben a vádlott unott arccal, a fejét vakargatva izgett-mozgott. Közömbösen, majd mosolyogva nézett a megsérült rendőrnőre, és csupán egyetlen kérdése volt a bíróhoz: az, hogy mikor lesz vége a tárgyalásnak. Unta áldozatai vallomását, egyedül az tetszett neki, amikor a rabosításáról készült fotókat kivetítették.

 

Többször is bolondnak tettette magát

P. László Gergely többször botrányt okozott a tárgyaláson, végül saját kérésére nem is vett részt azokon. A férfiről hat szakember is megállapította, hogy bár személyiségzavara van, nem elmebeteg, tehát büntethető. A %% úgy értesült, hogy az ítélethirdetés után a férfi magába roskadt, és azt motyogta magában: „Félek, de nem beszélhetek”. Azt nem lehet tudni, hogy mitől fél, de a bíróságon a Hold energiáiról és a lélekvándorlásról beszélt volna szívesen.

Mindezek fényében érdekes, mi fog történni a másodfokú tárgyaláson, hogyan indokolja a védelem a felmentés iránti kérelmet.

 

Maradandó sérülést szenvedtek a rendőrök
P. László Gergely az ítélet szerint 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt. Mindkét áldozata maradandó halláskárosodást szenvedett. A rendőrnőnek koponyatörése, nyílt lábszártörése lett, kisagyába beállt egy szög. Társának a belső szerve sérült. Egy járókelő könnyebb combsérülést szenvedett. Az elkövető nem sokkal később e-mailben írta le a Belügyminisztériumnak, hogyan készítette a bombát. Egy másik levelet is találtak a számítógépén, ebben újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve követelt volna egymillió eurót.
A bíróság minősített emberölési kísérletben, robbanószerrel való visszaélésben és terrorcselekmény előkészítésében találta bűnösnek. Az életfogytig tartó fegyház mellett 110 millió forint megtérítésére is kötelezték.

És ezeket olvastad már?