INSIDER

Győrkös karácsonyra már haza akar menni: a bőnyi rendőrgyilkos így él a börtönben

Felmentést vár Győrkös István, aki nem fogadja el, hogy életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság.
  • Szerző: Ripost

A hungarista vezért emberölés és lőfegyverrel visszaélés bűntettében bűnösnek mondta ki a Szombathelyi Törvényszék, a bírói tanács első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Győrkös István és védői azonban nem fogadták el a döntést és fellebbezést nyújtottak be, a másodfokú tárgyalás decemberben lesz.

„A Szombathelyi Törvényszék a mi indítványaink nagy részét elutasította, pedig ezek bizonyították volna, hogy nem Győrkös István adta le a halálos lövést. Nagyon bízunk benne, hogy a másodfok figyelembe veszi a mi észrevételeinket és felmenti védencemet, vagy legalábbis elrendeli az ügy újbóli, elsőfokú tárgyalását. Győrkös István jelenleg nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a mostani ítélet érvényben marad, és a további életét börtönben kell leélnie. Nagyon várja a tárgyalását, egész nap ír, a jegyzeteinek száma már több százra rúg” – közölte a Blikk megkeresésére dr. Takács Zoltán, aki dr. Deák Andreával együtt látja el Győrkös István védelmét. A Blikk információi szerint a korábban neonáci eszméket hirdető idős férfi egészségileg teljesen rendben van, bár korábban operáción is átesett a rabkórházban. Családtagjai kitartanak mellette, ők is bíznak benne, hogy karácsonyra már akár otthon is lehet.

A vád szerint egyértelmű és bizonyított, hogy 2016. október 26-án Győrkös István lőtte le a nála házkutatást végezni akaró rendőr őrnagyot, közben veszélyeztetve két másik rendőr és saját felesége életét is.

A tragédia előzménye: Pálvölgyi Péter kollégáival becsöngetett Győrkös bőnyi otthonába, a házigazda azonban nem engedte be a rendőröket. Végül mégis bejutottak a házba, ahol Győrkös már egy AMD 65 típusú gépkarabéllyal várta őket. Pálvölgyi, amikor meglátta Győrköst, megkérdezte, hogy mi van nála, mire annyit felelt: ami nálatok, majd három lövést adott le a főnyomozóra. A másik két nyomozó válaszul kilencszer lőtt Győrkös István felé, életfontosságú szervet azonban nem találtak el.

És ezeket olvastad már?