Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.09.15.

Gulyás Gergely: Több lenne a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér

Megérkeztek a kormány legfrissebb döntései. Szó esett a minimálbér emelkedéséről, de a pápalátogatás sikereiről is.

Egy nappal korábban, szerdán tartotta meg a Kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. A kormány megállapította, hogy a negyedik és az ezt követő hullámok merőben el fognak térni az eddigi járványhullámoktól. Ez a vakcináknak és a beoltott embereknek köszönhető.

Gulyás Gergely bejelentette: a harmadik oltás főleg 60 év felett ajánlott. Négy hónap elteltével fel lehet venni, hat hónapos szünet után pedig ajánlott felvenni.

Gulyás Gergely hangoztatta: ha az oltás működik, Magyarország működik. Hozzátette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból.

Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Kijelentette: a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni.

A miniszter közölte, az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Arra kért mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát. Különösen a hatvan év felettieknek ajánlják az oltást, mivel még mindig van négyszázezer ember közöttük, aki nem oltatta be magát.

Hozzátette: a harmadik oltást is elsősorban az idősebbeknek, a hatvan év felettieknek javasolják, ez négy hónap után lehetséges, hat hónap után pedig kifejezetten ajánlott.

Gulyás Gergely szerint a kormány mindent megtett, hogy az idősek oltását elősegítse. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden adat azt mutatja, a koronavírus miatti súlyos megbetegedés és a halál kockázata sokszorosa azok esetében, akik nincsenek beoltva.

Az oltás működik, a következő járványhullámok ezért alapvetően eltérnek majd az előzőektől

Gulyás Gergely közölte, a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de azt várják, hogy a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése.

A miniszter kitért arra, hogy a védettségi igazolványnak jelenleg is van szerepe és nem kizárt, hogy a jelentősége nőni fog. Megjegyezte, jelenleg úgy látják, hogy a fertőzésszám növekedése nem jár olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Beszámolt a napi koronavírus adatokról is, elmondta: kedden 371 fertőzöttet találtak és 12-en haltak meg a koronavírus miatt.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar koronavírus-statisztika a lehető „legszigorúbb”, azok is szerepelnek benne, akiknek a halálához nincs köze a koronavírusnak, de a tesztjük haláluk idején pozitív volt.

Magyarországon vakcinabőség van

Jelezte azt is, hogy az országban bőven van oltóanyag, és Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható – még engedélyezés alatt lévő – Pfizer-oltás uniós beszerzéséhez. Ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle – közölte.

Pfizer- és Moderna-oltásból mintegy 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Janssenből csaknem 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió adag áll rendelkezésre – ismertette.

A gyors reagálóképesség érdekében a kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a kormány a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél. Ez semmilyen szabadságjogi korlátozást nem jelent – mondta. Hozzátette: korábban már feloldották az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat, a veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén így például továbbra is lehet tüntetni. A meghosszabbítást a kormány akcióképességének biztosítása, a gyors reagálás miatt nevezte szükségesnek.

Budapest, 2021. június 24.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én.
MTI/Balogh Zoltán

Zajlanak a tárgyalások a munkáltatókkal az oltások kötelezővé tételéről bizonyos ágazatokban, de konkrét döntés erről nincsen. Nem kizárt, hogy a védettségi igazolvány szerepe a jövőben nőhet.

Kihangsúlyozta: bőven van elegendő oltóanyag Magyarországon.

„Bár várható, hogy lesz a fertőzésekben ugrásszerű emelkedés, de kórházba kerülésben, halálozásban nem. Mindenki vegye fel az oltást, közel 6 millióan már megtették. A 60 év alattiakat is kérjük a harmadik oltás felvételére! Senki ne sajtótudósításokból induljon ki a gondolkodáskor!” – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette: a 12 év alattiaknak ajánlott Pfizer-oltásokból rendelni fog Magyarország.

Óriási sikerként értékelte a budapesti eucharisztikus kongresszust. Köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a NEK megszervezését.

250 ezren voltak a helyszínen, a gyertyás meneten pedig 300 ezren vonultak. Külön sikerként könyvelték el, hogy a pápa személyesen is részt vett a kongresszus, mivel ez csak ritkán fordul elő.

Budapest, 2021. július 7.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. július 7-én.
MTI/Illyés Tibor

A nemzeti konzultáció válaszadóinak 94 százaléka kiállt a 200 ezres minimálbér mellett, folyamatosak a tárgyalások. Gulyás Gergely elárulta, valószínűleg a garantált minimálbér is növekedni fog hasonló mértékben.

„Nagy eredmény lenne, ha sikerülne elérni a 200 ezer forintot. Ha sikerül elérni, akkor több lesz januártól itthon a minimálbér, mint Gyurcsány alatt az átlagbér” – mondta Gulyás Gergely.

Még az idei évben kell dönteni a minimálbérről. A munkáltatók adócsökkentést kérnek a minimálbér-emelés miatt. A kormány kész költségvetési áldozatot hozni.

A gazdaság kapcsán bejelentette: ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a baloldalt minősíti, hogy ma Gyurcsány a vezetője, miközben összefogtak a korábban karanténba zárni kívánt Jobbikkal.

„Hazugság, hogy a kormány és Ferenc pápa között feszültség lett volna” – jelentette ki határozottan Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Szoboszlaiék utolsó esélye jön: így búcsúzhat szépen Klopptól a Liverpool

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát