INSIDER

Gulyás Gergely: heteken belül láthatjuk a fényt az alagút végén

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely november 26-án, csütörtökön ismét megtartotta a kormányinfót.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely a napi friss adatokkal kezdte meg a kormányinfón beszámolóját. Az egészségügyben, az oktatásban és szociális intézményekben végzett célzott tesztelés eredményét valószínűleg a hétvégén fogják értékelni. Ezt nyilvánosságra is fogják hozni valószínűleg a jövő hét végén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzátette: a fertőzöttek száma növekedhet a tömeges tesztelések miatt. A kormány a jövő héten értékeli majd ezeket a magasabb adatokat.

Nem döntöttek újabb szigorításokról, az eddigi intézkedések maradnak érvényben.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

Tisztában vannak azzal, hogy a mostani helyzet kezelésének a végső megoldása a vakcina lesz, ezért minden forrásból próbál vakcinát szerezni az állam. Több mint 12 millió adag koronavírus-vakcinát kötött le az amerikai és európai fejlesztésűek közül, és tárgyal orosz, izraeli és kínai fejlesztőkkel is.Az oltás ingyenes és önkéntes lesz. Valamint minden beszerzett vakcinát magyar hatóságok fognak bevizsgálni.

Közölte: a Pfizer arról tájékoztatott, hogy jól állnak a harmadik fázissal, de első körben az Egyesült Államoknak szállítanak, és a szerződéses előleg felét inkább visszautalják.

A magyar egészségügy bírja a terhelést, a szabad ágykapacitás tekintetében is jól áll. Gulyás Gergely azt mondta, néhány héten belül láthatjuk a fényt az alagút végén. Addig is fegyelmezetten be kell tartanunk az óvintézkedéseket.

Köszönetet mondtak azoknak, akik erejükön felül helytállnak, továbbá a rendkívüli helyzetben hozzájárulnak a rend fenntartásához: ők az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák és a közigazgatásban dolgozók!

Elfogadhatatlannak tartja az uniós források politikai nyomáshoz kötését. A magyar álláspont szerint az EU javaslata ellentétes a Lisszaboni Szerződéssel. Politikai kritériumot – konkrétan a bevándorlás elfogadását – követelik meg a költségvetési forrásokért cserébe. Ma Magyarországra az Unióból körülbelül 4 milliárd euró forrás érkezik, miközben 6 milliárd euró hasznot visznek ki az uniós cégek. Tehát nem arról van szó, hogy a magyar emberek könyöradományt kapnak, hanem kölcsönös érdekek alapján működik az Unió.

Budapest, 2020. október 8.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI

Brüsszelben csak az lehet jogállam, aki beengedi a migránsokat, erre Magyarország nem hajlandó, erről a magyar emberek már véleményt mondtak.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:
- A kamaránál volt a helyi iparűzési adó elengedéséról szóló javaslat, de nem határoztak róla. A kormány gondolkodik a vállalkozók terheinek csökkentésén.
- Az uniós költségvetés kapcsán nem kapott a magyar kormány újabb javaslatot, ezért továbbra is élnek a vétó joggal. Magyar támogatás nélkül nem lehet elfogadni az uniós keretköltségvetést.
- Nem terveznek egyelőre karácsonyra újabb szigorításokat bevezetni, de folyamatosan figyelemmel kísérik a vírushelyzet alakulását. Akár enyhítés akár szigorítás is bekövetkezhet.
- Gulyás Gergely nem lát akadályt arra, hogy kávézzon George Clonneyval.
- Az Országos Kórházi Főigazgatóságot Pintér Sándor fogja irányítani, mint az operatív törzs vezetője.
- A táppénz szabályokkal kapcsolatban hozzátette, hogy a kormány megoldást keres a szülők számára, akiknek otthon kell maradnia a gyermekükkel.
- A járvány kezdete óta a magyar egészségügyben eddig összesen 5026 fő fertőződött meg, és 15-en vesztették életüket.
- Magyarországnak 2021-ben is fog érkezni támogatás az uniótól. A költségvetés működőképes tud majd maradni.
- Az oktatási intézményekben nem csak a pedagógusokat, hanem minden dolgozót tesztelnek. A táppénzeket két részletben biztosítják, előbb 60 százalékot, majd egyéni elbírálás alapján a maradék 40 százalékot.
- Eddig nincsen arra terv, hogy a most diplomázóknak is elengedjék a kötelező nyelvvizsgát.
- Nincs döntés arról, hogy kinyithatnak-e majd a hazai sípályák.

És ezeket olvastad már?