INSIDER

Ezt a hírt közölték a magyarok élelmiszer-ellátásáról

A koronavírus hivatalos magyar oldalán tájékoztattak.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon a koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány és ez a következő hónapokban is így lesz – írja a koronavirus.gov.hu, hozzátéve, hogy a magyar gazdák és az élelmiszer-ellátásban részt vevő vállalkozások erőfeszítéseinek nagyban köszönhető ez, amellett, hogy a kormány minden eszközével azon dogozik, hogy a lakosság számára az élelmiszer-ellátást továbbra is zavartalanul biztosítsa, emellett szigorúan fellép az élelmiszerek túlárazásával szemben is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: koronavirus.gov.hu

A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar 25 millió ember ellátására képes, az alapanyagok pedig több, mint nyolcvan százalékát itthon állítjuk elő. A kormány a folyamatos áruellátás érdekében több intézkedéssel javította a közúti fuvarozási és a kiskereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeit is.

Fontos tudni, hogy a családok biztonságos ellátásának megkönnyítése érdekében más boltokkal szemben az élelmiszert, higiéniai termékeket, gyógyszert forgalmazó üzleteknek nem kell 15 órakor bezárniuk, ahogy a piacoknak sem. A boltokban az árufeltöltés időigényessége miatti átmeneti készlethiányt az idézhette elő, hogy a lakosság a járvány hírére felhalmozásba kezdett, a szokásos mennyiség sokszorosát vásárolták meg. Az ideiglenesen előforduló üres polcok csupán azt mutatták, hogy az alkalmazottak fizikai erővel nem győzték feltölteni azokat. Az érintett szaktárcák az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzésére, a valós szükségletek szerinti vásárlásra kérnek mindenkit, megelőzve ezáltal a logisztikai nehézségek és általa a pánikhangulat kialakulását.

Az Agrárminisztérium mindemellett az agrárkifizetések meggyorsításával is hozzá akar járulni a vírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez. Valamint a tárca javaslatcsomagot állított össze az Európai Bizottság számára az uniós támogatási jogszabályok felülvizsgálata érdekében. A kezdeményezés a közvetlen támogatásokat, a piaci támogatásokat, valamint a vidékfejlesztési támogatásokat is érinti, illetve a csekély összegű, ún. de minimis támogatások felső korlátjának megemelését.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?