INSIDER

Ezért fektetik hasra a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegeket

Sok esetben nem a megszokott módon, hanem hason fekve lélegeztetik a betegeket.
  • Szerző: Ripost

Nemcsak a világsajtóban, de itthon is jelentek meg olyan képek a koronavírusos betegeket kezelő kórházakról, ahol a betegek nem a hátukon feküdtek, hanem hason és így lélegeztették őket. Az orvosok úgy gondolják, ez a testhelyzet segíthet a legkritikusabb állapotban lévő koronavírus-fertőzötteken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: koronavirus.gov.hu

A CNN-nek nyilatkozott egy orvos, aki elmondta, bizony ez a banálisnak tűnő egyszerű mozdulat is életeket képes megmenteni. Dr. Mangala Narasimhan elmesélte, volt, hogy már az intenzívre akarták vinni a beteget, amikor tanácsolta, fordítsák a hasára. A trükk pedig bevált, a beteg állapota javult. A szokatlan testhelyzetben ugyanis több oxigén jut a tüdőbe.

A halálozást sokszor az akut légzési (respirációs) distressz szindróma (ARDS) okozza, ugyanez alakulhat ki azoknál, akik tüdőgyulladásban vagy influenzában szenvednek. Hét évvel ezelőtt francia orvosok tették közzé tanulmányukat arról a megfigyelésükről, hogy a lélegeztetőgépre kerülő ARDS-es betegek közül jobbak a túlélési esélyei azoknak, akiket hasra fektetnek.

Azóta az Amerikai Egyesült Államok területén az orvosok egy része ezt a protokollt követi, és most a koronavírus-járvány kapcsán úgy tűnik, egyre többen alkalmazzák ezt a megoldást, mert azonnali javulást okoz. A lélegeztetőgépen lévő betegek egy nap 16 órát fekszenek a hasukon, a többit a hátukon, hogy az orvosok a szükséges vizsgálatokat és kezeléseket el tudják végezni.

„Hason fekve több oxigén jut a tüdőbe, mivel háton fekve a test súlya nyomja a tüdőt. Ha viszont megfordítják, akkor a tüdő olyan részei is szabaddá válnak, amikbe eddig nem jutott oxigén” – mondta el Dr. Kathryn Hibbert.

Van azonban hátulütője a dolognak. Ha ugyanis huzamosabb ideig (napi 16 órát) a hasukon fekszenek a betegek, akkor jobban le kell szedálni őket, több nyugtatót kell, hogy kapjanak, bizonyos esetben pedig el is altatják a betegeket. Ez pedig azt jelenti, hogy hosszabb ideig kell az intenzív osztályon maradniuk. Ezért csak azokat szokták ilyen testhelyzetbe fordítani, akik egyébként is a leginkább kritikus állapotban vannak.

De egyre többen vannak azok, akiknek az ápolók még a lélegeztetőgépre helyezés előtt azt javasolják, hogy forduljanak hasra. Mivel ez meglehetősen kényelmetlen hosszútávon, így arra próbálják rávenni az embereket, hogy legalább egy nap négy órát, két részletben legyenek hason. A francia tanulmány csak azoknál a betegeknél vizsgálta a testhelyzet pozitív hatását, akik lélegeztetőgépen vannak, ezért az nem egyértelmű, hogy a súlyos, de nem életveszélyes betegeknél is igaz-e az elmélet, és az ő helyzetükön is javít-e a testhelyzet.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezek a legjobb ünnepi főételek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?