INSIDER

Ezért éri meg, ha a férfi marad otthon a gyerekkel

Míg néhány éve még megszólták azt az anyukát, akinek a férje ment gyedre pici gyerekükkel, ma egyre természetesebb, hogy az apuka marad otthon. Nem véletlen, hogy egyre több férfi marad otthon, a családnak ez anyagilag is megéri.
  • Szerző: Ripost

Míg néhány éve még megszólták azt az anyukát, akinek a férje ment gyedre pici gyerekükkel, ma egyre természetesebb, hogy az apuka marad otthon. A nemek közötti egyenlőséget elősegítette a gyed extra, ami lehetővé tette, hogy a szülő otthon vagy részmunkaidőben dolgozzon is, így a férfiaknak sem kell teljesen abbahagyniuk hivatásukat, ha a főállású gyereknevelést választják.

 

 

Nemzeti konzultációt indít a kormány az apákkal. Arra kíváncsi, milyen kihívást jelent számukra az otthonteremtés, milyen a munka és a család egyensúlya, hogyan oldják meg, hogy minden szerepben helytálljanak. A válaszokat felhasználják a családtámogatási rendszer finomítására.

A férfiak szerepe a családban – ha lassan is – változóban van. Egyre többen veszik ki részüket gyermekeik mindennapjaiból. Beszédes adat, hogy míg 2016-ban is csak 4371 apuka vette igénybe a gyest, addig tavaly már csaknem kétszer annyian, 8057-en, idén pedig már a 142 ezer gyesen lévő szülő közül több mint 11 ezer férfi. Ez azt jelenti, hogy két év alatt megháromszorozódott a gyesen lévő apukák száma!

Mindkét fiammal igénybe vettem a gyedet

- mondta el a nak Sönberger Krisztián. A fiúk egyéves koráig édesanyjuk volt velük, utána azonban az apa átvette a stafétát. - Nem volt nehéz dolgom, nem maradtam teljesen magamra a gyerekekkel. Az első fiunk egyéves korától csak részmunkaidőben dolgozott a feleségem, a második gyedem idején pedig részben otthonról dolgozott. Mivel a másodikkal már gyed extrán lehettem, én is bejártam a munkahelyemre időnként, de otthonról is dolgozhattam. Így rugalmasan, a család szükségletei szerint tudtuk beosztani az időnket, és anyagilag jobban jöttünk ki, mint ha csak az egyikünk dolgozik, ráadásul nem estünk ki a munkából.

Ha kíváncsi vagy rá, mit mond a többi gyeden lévő apuka és a szakemberek szerint mikor menjen gyedre a férfi, akkor keresd a napilap csütörtöki számát az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?