INSIDER

Ezeréves apátságra építkeztek Mogyoródon, a lakók tiltakoznak

A szabályozások megváltozása miatt történhetett meg ez.
  • Szerző: Ripost

A mogyoródi Klastromdomb felbecsülhetetlen értékeket rejt magában, ugyanis a felszín alatt van az ezeréves mogyoródi bencés apátság és Bárhory Miklós kastélyának a romjai.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legenda szerint László a Mogyoród-hegy közelében Salamon királlyal vívott csata előtt megfogadta, ha győz, azon a helyen egyházat alapít Szent Márton tiszteletére. Győzött és teljesítette az ígéretét. Az Árpád-kori apátságot 1481-ben bezárták, majd a 15. század végén Báthory Miklós váci püspök épített ott kastélyt reneszánsz stílusban.

A terület üresen állt sokáig, a 20. század végén felparcellázták és beépítették. Az építkezések jelentősen megnehezítették a régészeti feltárásokat.

A 80-as években, amikor a telken régészeti feltárások zajlottak, szigorúbbak voltak a szabályok, szakemberek mondták meg, hogy a telken belül hova lehet házat építeni.

De a szabályozások azóta megváltoztak, 2013-tól ugyanis a 300 négyzetméter alatti épületek nem engedélykötelesek. Ezért történhetett meg, hogy a Klastromdombon 4 nap alatt felépült egy társasház alsó szintje. Az építtető és a tervező felelőségére bíz mindent a jelenlegi jogszabály, de ha nem felel meg az előírásoknak az építkezés, büntetés jár és bontást is elrendelhetnek.

Fotó: mogyorod.ma

Október elején megtörténtek a hatósági vizsgálatok és a régészek arra kérték az építtetőt, hogy függessze fel az építkezést. A kitermelt földben ugyanis régészeti leleteket találtak és több probléma is felmerült.

Fotó: mogyorod.ma

A helyiek kiálltak az értékek mellett, petíciót indítottak, hogy megállítsák az építkezést. Szeretnék megmenteni a páratlan régészeti leleteket – írja a mogyorod.ma.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?