Létrehozva: 2019.09.05.

Évről évre előrébb jut Budapest

Minden évben előrébb kerül a felmérésekben Budapest: most a „legélhetőbb várossá” nyilvánították Kelet-Európában, mert biztonságos, jó a közlekedés, a kultúra, a szolgáltatások, az oktatás és az egészségügy! Nemrég kapta meg a magyar főváros a „legvonzóbb úti cél Európában” címet is.

A magyar főváros Kelet-Európában „a legélhetőbb város” a neves brit gazdasági szaklap, az Economist kutatóintézetének éves felmérése szerint.

Verjük Prágát, Varsót, Bukarestet

A régióban tavaly is Budapest volt az első, és a fejlődés látványos: a magyar főváros évről évre előrébb került a listán, a világ 140 nagyvárosa közül 2015-ben még 45. helyen állt Budapest, majd minden évben javuló adat után tavaly már a 34. helyen. Az idei helyezést még nem adták ki, csak annyit közöltek: idén is a magyar főváros áll az élen Kelet-Európában! A 100 maximális pontból 90-et kapott a főváros, a skála szerint 80 és 100 pont között ez a legmagasabb életminőség jele, amikor alig van, ha van egyáltalán az életminőséget jelentősen rontó tényező.

Éjjel is ki lehet menni az utcára

„Budapesten későn este is ki merek menni az utcára egyedül sétálni, vásárolni, de Romániában, például Bukarestben nem„ – mondta el a Ripost-nak Bíró Anna, aki Erdélyben él, de sokszor megfordul a román fővárosban is, a nyarat pedig rendszerint Budapesten tölti. Azért is tartja élhetőbbnek a magyar fővárost, mert mindenhova el tud jutni egyedül, mert jó a közlekedési hálózat. „Romániában nem merek egyedül elindulni tömegközlekedéssel, ha át kell szállni. Rendszerint nagyobb gyalogtávok vannak a különböző járművek között, sokat kell várni és a kitáblázás sem egyértelmű.”

Biztonságos város: nincs terrorveszély, alig van bűnözés

A felmérésben 5 nagy terület eredményeit összegezték – az egyik a biztonság, vagyis mekkora a bűnözés és milyen a közbiztonság. Nem csoda, hogy Budapest Kelet-Európában az élen áll: terrorveszély gyakorlatilag nincs, és a közbiztonság is kiváló. 2010 és 2018 között jelentősen visszaesett a bűnelkövetések száma Magyarországon: míg 2010-ben még mintegy 430 ezer bűncselekmény történt, addig 2018-ban már csak feleannyi, valamivel több mint 200 ezer.

Kiváló a közlekedés, jó az oktatás és az egészségügy

A felmérésben fontos súllyal szerepel a közellátás színvonala. Budapest közlekedése nagyon jól szervezettnek számít, Kelet-Európában máshol talán sehol sincs ennyire sűrű, mindenhova eljutó hálózat, mint Budapesten. Az oktatás színvonaláról a tudományos diákolimpiákról idén hazahozott 6 arany-, 7 ezüst és 16 bronzérmünk is tanúskodik, az egészségügyben pedig most indulnak az újabb fejlesztések: 3 hatalmas szuperkórház épül a következő években Budapesten.

Jók a szolgáltatások és a kultúra

Szintén nagy súllyal szerepelt a felmérésben a kultúra és a környezet, beleértve a turistáknak kínált szolgáltatásokat is. Nem csoda, hogy jól szerepeltünk, hiszen éppen idén kapta meg Budapest a legvonzóbb európai úti cél címet az EBD európai turisztikai szervezettől.

 

 

Budapest lett a legvonzóbb úti cél

Tarlós István főpolgármester vette át nemrég az EBD európai turisztikai szervezet díját, amely szerint Budapest az európai legjobb úti cél.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere (j) átveszi a „Budapest az európai legjobb úti cél” díjat Maximilien Lejeune-től (b), a European Best Destination vezetőjétől

„ A díj tíz év munkájának a gyümölcse, ez idő alatt Budapest Európa egyik legvonzóbb és legjobb életminőségű városa lett, amely befektetőket, vállalkozásokat és utazókat vonz a világ minden részéről„ – hangsúlyozta a díjátadón Maximilien Lejeune, az EBD francia vezetője. Tarlós István kiemelte: a díj fennállása óta még egyetlen győztes sem kapott akkora nemzetközi támogatást, mint most Budapest. A versenyben Budapest győzelme egyértelmű volt, a magyar főváros több szavazatot kapott, mint Párizs, Athén, London vagy akár Firenze.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon