INSIDER

Ennyien ácsingóznak a fiatal házasok kölcsönére

Megjelent a lista azokról a bankokról, ahol júliustól igényelhető az állami garanciás kölcsön. Már július 1-jén százak fognak sorba állni a bankokban a szakemberek várakozása szerint.
  • Szerző: Ripost

Rohamra számítanak a bankok július 1-jétől, amikortól igénybe lehet venni a babaváró támogatást. Az interneten óriási a várakozás: rengeteg külön Facebook-csoport jött létre, ahol erről beszélgetnek, sőt nyilvános eseményt is hirdettek július 1-jére, a rendelet érvénybe lépésének napjára.

Özönlenek a kérdések a hitelről

A családi és kismamás Facebook-csoportokban is folyamatosan téma a babaváró támogatás. Sokan a CSOK-kal egyidejűleg akarják majd felvenni, egyesek azzal kalkulálnak, hogy az önrészt fizetik ki ebből a hitelből házvásárláskor. Az internetes csoportokban szakértők, banki hitelt kínáló brókerek is feltűntek, akik szakértői tanácsokat adnak és a saját pénzintézetükhöz csábítják az embereket… 

Egy felmérésből kiderül: 10-ből 8 kismama mindenképpen szeretné felvenni az államilag támogatott babaváró kölcsönt. A megkérdezett anyák 92 százaléka a maximális, 10 millió forintos kamattámogatott kölcsönt venné fel – derül ki a City Hitelbróker Kft. kutatásából. A pénzintézet 300, 18-40 év közötti várandós nőt kérdezett meg.

Nem mindenki tudja felvenni a maximumot

„Bár a fiatal párok többsége a maximális hitelösszeget szeretné felvenni, ezt nem feltétlenül tudják megtenni, még ha meg is felelnek minden feltételnek "–hangsúlyozta Vajnági Richárd, a cég ügyvezető igazgatója. Akinek van már valamilyen hitele vagy alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik, az kisebb összegű hitelre lesz jogosult. Egy átlagos jövedelmű házaspár várhatóan 6-7 millió forintot tud majd felvenni. A szakértők szerint a fiatal házasok körülbelül 60 százaléka felel majd meg a feltételeknek, valamint a bankok kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek.

 

Megvan a lista a bankokról

A Bank360 egy listát tett közzé azokról a pénzintézetekről, amelyek megerősítették, hogy indulnak a babaváró hitellel július elseje után. Az, hogy az állam nem csak a kamatfizetést vállalja át, hanem sok esetben a tőke visszafizetést is, nagy garanciát jelent a bankoknak. Az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB bank, a KH bank, a Budapest Bank, a Takarék Csoport, a Sberbank, a Gránit Bank, az Unicredit Bank és az OTP Bank már megerősítette, hogy indul náluk babaváró hitel, de nem mindegyiknél lesz elérhető a hatályba lépés napjától.

Már elérhető a babaváró hitel kalkulátor is, ahol bankonként meg lehet nézni az ajánlatokat a jövedelmünk alapján.

 

Mik a feltételek?

- A gyermek július 1. után születik.

- A nő 18-40 év közötti, a férj lehet idősebb.

- A házaspár mindkét tagjának van magyarországi lakcíme.

- A pár egyik tagjának ez az első házassága.

- Legalább az egyiküknek minimum 3 év folyamatos tb-jogviszonya van

- A házaspár egyik tagjának sincs köztartozása, egyik fél sem szerepel negatív adósként a KHR listán

- A havi törlesztőrészlet nem lehet több havi 50 ezer forintnál

- Ha a családba 5 éven belül gyermek születik, a visszafizetést három évre felfüggesztik, és a család a futamidő végéig jogosulttá válik a kamatmentes törlesztésre.

- A második gyermek születésekor újabb 3 évre felfüggesztik a törlesztést, a tartozás 30 százalékát pedig elengedik.

- A harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik. Tehát ha egy pár úgy veszi fel a hitelt, hogy a nő várandós, majd három éven belül megszületik a második, s újabb három éven belül a harmadik gyermekük, akkor semmit nem kell majd visszafizetniük.

 

Július 1-jén indul a családvédelmi akcióterv

A kormány családvédelmi akciótervének részeként júliustól már használt lakásra is felvehető lesz a csok-kölcsön, és már a második gyermek érkezésekor csökken a családok jelzáloghitele. A nagycsaládosok július 1-jétől 2,5 millió forintos támogatást kapnak legalább 7 személyes autó vásárlásához.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Hagyományos kókuszkocka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?