INSIDER

Elképesztő konvoj haladt keresztül Budapesten, kiderült, mit rejtettek a kamionok

Fontos dologra hívták fel a figyelmet a különleges menettel.
  • Szerző: Ripost

Hosszú kamionsor haladt át pénteken Budapest történelmi belvárosán 33 tonnányi rakománnyal. A teherautókban élelmiszer adomány volt, rászorulóknak.

Az élelmezési világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen szervezte meg. Ez már hagyomány, a mostani volt a 16. alkalom.

A kézzelfogható segítségnyújtáson túl a rendezvény célja a figyelemfelhívás: a menet az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellentmondására fókuszál. A fenntarthatóság érdekében az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítását és ezen belül is az élelmiszerpazarlás csökkentését sürgetik, hiszen nap mint nap hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül a kukába, annak ellenére, hogy világszerte emberek milliói éheznek, és szorulnak az élelmiszerbankok, vagy más szervezetek segítségére.

„A fenntartható fogyasztás egyik alapvető célja, hogy csökkentsük az élelmiszer hulladékot, az élelmiszer pazarlást. Ennek nagyon jó eleme az adományozás, amikor különböző cégek a felesleges termékeket adományozás céljával tovább értékesítik” – mondta el a -nak dr. Helik Ferenc, a NÉBIH Élelmiszerbiztonsági igazgatóhelyettese.

Megtudtuk: Magyarországon éves szinten 1,8 millió tonna élelmiszer hulladék keletkezik. Ennek közel fele a háztartásokban...

„Globálisan az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada veszendőbe megy. Ebben a pazarlásban a mezőgazdasági termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedelemnek és a háztartásoknak is komoly szerepe van“ – mondta el Szabó Szilvia, az Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója.

„Az Élelmiszerbank évente 8 ezer tonna élelmiszer-felesleget ment áruházakból és élelmiszergyártóktól, amit rászorulók között osztunk szét” – tette hozzá.

Az élelmezési világnapról (október 16.)

Az élelmezési világnap egy 150 országot felölelő összefogás, melynek célja, hogy ráirányítsa a döntéshozók és a közvélemény figyelmét az emberiséget sújtó éhezésre, és ösztönözze őket az élelmezési problémák megoldására. A világnap idei mottója, „A tetteink alakítják a jövőt is azt hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt tudjuk lefektetni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal praktikákkal segít, hogy minél kevesebb élelmiszert pazaroljanak a háztartások. Erre a linkre kattintva többek közt megtudhatod, hogyan szervezz születésnapi bulit maradék nélkül, hogyan tartósítsuk a zöldfűszereket, de kenyértárolási tippeket is kapunk.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?