INSIDER

Elképesztő, ennyivel megúszhatja 28 ember halálát a Viking kapitánya

A Ripost megtudta: jövő héten emel vádat az ügyészség a Hableány katasztrófájának ügyében. Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, az ügyben érintett ügyvédek becslése szerint körülbelül 7 év börtönt kaphat – vagyis áldozatonként 3-3 hónapot.
  • Szerző:

Novemberre ígérte a Fővárosi Főügyészség a vádemelést a Hableány-tragédia ügyében, és Rab Ferenc helyettes szóvivő a kérdésére megerősítette: tartják magukat a határidőhöz, jövő héten benyújtják a vádiratot. A rendőrség október közepén zárta le a május 29-én történt, 28 emberéletet követelő baleset ügyében a nyomozást. A Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították, várhatóan a vád is ez lesz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Forrás: MTI

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban azt állapította meg, hogy május 29-én este a Viking Sigyn luxushajón lévő összes modern navigációs és technikai berendezés ellenére a kapitány nem vette észre a vele egy irányba haladó Hableányt, ami vészhelyzet kialakulásához, majd ütközéshez vezetett. Mindezek után elmulasztotta az azonnali és pontos bejelentést a balesetről, a NAVINFO-nak csak részinformációkat szolgáltatott. Nem fordult közleménnyel a szárazföldi állomásokhoz, saját személyzetét sem riadóztatta, a környező hajókat nem tájékoztatta.

Forrás: mtva

35 ember utazott a Hableányon, közülük 28 az életét vesztette. A túlélők beszámolója szerint hétnél jóval többen bukkantak fel a víz alól az ütközés után, ám a zord időjárási körülmények és a rossz látási viszonyok között nem volt, aki a segítségükre siessen.

A magyar törvények szerint a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, ehhez jön még a segítségnyújtás elmulasztása miatt adható maximum 3 év.

Forrás: Ripost, Markovics Gábor

„Becslésem szerint legfeljebb 7-8 évet kap, persze a bíróságon még bármi történhet, ez csak a papírforma szerinti számítás” – fejtegette dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány kapitányának családját képviseli. – „A törvény ugyanis figyelembe veszi azt, hogy nem szándékosan ölte meg a baleset áldozatait. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mégiscsak 28 ember élete szárad a lelkén.”

Ha ebből a szempontból nézzük, akkor bizony megdöbbentően kevésnek tűnik ez a büntetés. Hét év börtön járt például annak a macedón kábítószercsempésznek, akit 11 kiló heroinnal fogtak meg a határon. Hét évet ért Szabolcsban egy fegyveres benzinkútrablás, amelyben nem sérült meg senki, de ennyi a büntetése annak a dunakömlődi fegyvermániás férfinek is, aki részegen lövöldözni kezdett és eltalálta a szomszédját. Hét évre vonult börtönbe az a hajléktalan is, aki el akart lopni egy üveg bort a padon alvó társától, és amikor az felébredt, tenyéren szúrta őt. Nyolc évet pedig az a zuglói szatír kapott, aki anyaszült meztelenül, egy szál sálban zaklatott négy nőt a kerületben.

Fotó: Sulyok László

„Ügyfelemmel, a Hableány elhunyt kapitányának lányával kíváncsian várjuk, hogy miután a rendőrség és az ügyészség egyértelműen Jurij C. felelősségre vonására törekszik a szörnyű tragédia után, a bíróság vajon hogyan ítéli meg az ügyet. Ismét kedvez-e neki, ahogyan a bűnügyi felügyelet ismételt elrendelésével tette a napokban” – fogalmazott dr. Gulyás Krisztián. – „Az ilyen döntések ugyanis nem csak az áldozatok hozzátartozóinak fontosak, hiszen, mint az ügyfelem fogalmazott „az apját már nem hozza vissza”, de fontos társadalmi üzenetük is van: mit lehet megtenni az országban, és mit nem.”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?