INSIDER

Életmentő terápiával gyógyít covidosokat a 7 gyerekes doktornő

Azonnali antibiotikum-kúra és vérhígító. Ezzel a sokszor életmentőnek bizonyuló terápiával kezdi szinte minden koronavírusos betege kezelését Dr. Mangó Gabriella. A közkedvelt, hét gyermekes háziorvos tanácsait már tízezrek követik a legnagyobb közösségi portálon. Az Év Praxisa díjat is elnyert doktornő most a Ripostnak nyilatkozott.
  • Szerző: Ripost

Ha így megy tovább, Dr. Mangó Gabriella hamarosan a „legkedveltebb háziorvos” címet is elnyeri. Nagyon sokan szeretik a doktornőt kedvessége és hasznos tanácsai miatt. Akad aki kitüntetést adományozna neki, más pedig, hogy kitartásra buzdítsa minden nap küld neki egy viccet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Magukra vannak hagyva, akik otthon gyógyulnak

Talán a koronavírus-fertőzés egyik legnehezebb része, hogy az otthon lábadozóknak egyedül kell legyűrniük a kórt, hiszen sem a családtagjaikkal, sem az orvosukkal nem találkozhatnak a fertőzés veszélye miatt. Ám, mivel még a kezdetben enyhe tünetekkel járó betegség is fordulhat pár nap után rosszabbra, sőt, akár életveszélyessé is válhat, nagyon fontos, hogy a kezdetektől konzultáljunk a háziorvosunkkal, vagy szakemberrel. Dr. Mangó Gabriella egyszerre két háziorvosi körzetet is ellát és tavasz óta igyekszik segíteni minden koronavírusos-, vagy egészségét óvó embert, aki hozzá fordul segítségért.

Fotó: dr. Mangó Gabriella

Úgy legyengül a szervezet, hogy azonnal támadnak a baktériumok

„A Dr. Mangó Gabriella Facebook oldalon még tavasszal indítottam a koronavírusról szóló napi posztjaimat, bár akkor még jóval kevesebb volt a beteg. Azt tapasztaltam, hogy hiányzik az embereknek a kapaszkodó, az információ, hogyha megbetegszenek mit csináljanak. De az is érdekli őket, hogy hogyan tudják megelőzni a betegséget.” – emelte ki lapunknak a doktornő.

”Ám tavasz óta sok minden változott. Kezdetben még azt gondoltuk: teljesen felesleges antibiotikumot adni a betegeknek, hiszen az vírusra nem hat. Azóta azonban kiderült: a koronavírus olyan szinten legyengíti a szervezetet, hogy a bennünk normálisan “kézben tartott” baktériumok azonnal támadnak. Ebből tüdőgyulladás, vagy más életveszélyes szövődmény is kialakulhat. Ezért az én protokollom ma már az, hogy azonnal szedni kell az antibiotikumot, ahogy a vírus tünetei megjelennek” – emelte ki Dr. Mangó Gabriella, majd azt is hozzátette: e mellé természetesen javasolja a megfelelő probiotikum kúrát is, valamint vérhígító szedését is legalább egy hónapig. Így megelőzhetőnek tartja a citokin-vihart és a covidban sokszor előforduló embolizációt is – hangsúlyozza a doktornő.

Illusztráció Fotó: Shutterstock

Csak 6 koronás betege került kórházba a 160-ból

Dr. Mangó Gabriella két háziorvosi körzetében 2400 emberért felelős.

„A praxisomban eddig kb. 160 koronavírusos betegem volt. Amire nagyon büszke vagyok, hogy közülük körülbelül 30-35 betegnek volt súlyosabb, „kórház-közeli” az állapota és csak hatan kerültek kórházba. Sajnos nyolcan meghaltak. Volt aki több napig próbálta otthon, egyedül leküzdeni a lázas állapotát, a „megfázást”. Nem gondolta, hogy „korona”. Amikor jelentkezett nálam, már olyan súlyos állapotban volt, hogy azonnal kórházba kellett utalni. Talán nagyobb esélye lett volna túlélni a fertőzést, ha időben kiderül: Covid” – emelte ki a doktornő.

A doktornő hét gyermekével és férjével Fotó: dr. Mangó Gabriella

„Egyedül karácsonykor kapcsoltam ki a telefont”

A járvány fellángolásával Dr. Mangó Gabriella munkája is megszaporodott: Facebook oldalát több, mint 18 ezren követik, az oldalnak átlagosan 1,4 milliós elérése van.

„Ez nagy felelősség, óriási feladat, de az emberek jó része végtelenül kedves, és hálás a tanácsokért, segítségért. Rengeteg köszönő üzenetet kapok, sőt fotókat a felgyógyult nagyikról és papikról. Megkerestek pszichológusok is, hogy foglalkozzunk a járvány lelki oldalával, legyek tanácsadó az oldalunkon, így elindult az SOS korona nevű oldal is” – sorolta a doktornő, aki csak karácsonykor kapcsolta ki a mobilját.

Megkapta az Év Praxisa díjat is

Dr. Mangó Gabriella két háziorvosi praxist is visz Gyöngyösön, mellette természetgyógyászként is dolgozik. 2014-ben Richter Aranyanyu díjas lett, a Ridikül Magazin különdíját nyerte el. 2017-ben pedig munkatársaival együtt megkapta az Év Praxisa díjat is. 2018-ban Egészséghős kitüntető címet nyert. Ő maga egyébként nem kevesebb, mint hét gyermek édesanyja, író, költő. Munkája kapcsán meggyőződése, hogy az embert, mint egészet kell gyógyítani, széles látókörének köszönhető az is, hogy egy vállfájdalomból gyorsan eljutott a leukémia diagnózisáig és ezzel megmentette a páciense életét.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?