INSIDER

Igazi hősök a csornai háziorvosok

Megbetegedések miatt hat helyett egy felnőtt és egy gyermek háziorvos látja el Csorna összes betegét, ami megközelítőleg tízezer ember. A koronavírus-járvány emberfeletti erőfeszítést kíván az orvosoktól és az ápolóktól is, hiszen naponta több ezerrel emelkedik a fertőzések száma.
  • Szerző: Ripost

A korábbi hat helyett két helybéli háziorvos látja el Csorna betegeit, mivel közel azonos időpontban három háziorvos is koronavírus fertőzött lett. Közülük Dr. Gelencsér Gyula néhány hete elhunyt. Ez után egy gyermek, és egy felnőtt háziorvos házaspár, és Dr. Antal Miklós is elkapta a vírust. Betegségük ellenére ők otthonukból telefonon keresztül folytatják a rendelést. A helyettesítő kollégák egyike Dr. Pődör István, aki megszólalt a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Pődör István

„Mindent megteszünk azért, hogy a védőeszközökkel minimálisra csökkentsük a megfertőződés lehetőségét, de persze én is tartok a betegségtől. Az én családom is aggódik az egészségemért. Ez a hivatás viszont ezzel jár, mindig azt kell csinálni, amit az adott helyzet megkíván, és ott kell helytállni- mondta lapunknak a háziorvos, aki az eddigi kétezer helyett négyezer körüli beteget lát el.

Csorna Margit Kórház

A kieső orvosok másik helyettese Dr. Balázs Mihály Bágyogszovát-Bodonhely települések háziorvosa saját praxisa mellett támogatja kollégáit. Ez azt jelenti, hogy most nem négyezer, hanem 7-8 ezer beteget lát el.

Dr. Balázs Mihály

„A tavaszi betegszámhoz képest legalább négy-ötszörösére becsülöm a koronavírusos betegek számát, akik közül lényegesen több a felnőtt beteg. Azt viszont tudni kell, hogy a gyermekeknél jellemzően tünetszegényen zajlik a megbetegedés, ezért közöttük sok a rejtett beteg, aki persze potenciális fertőzésveszélyt jelent. A helyzetben nagy segítséget nyújt a közelmúltban elindult, és kiválóan működő informatikai rendszer, ami a betegek leleteinek távlekérdezésében, és a receptek online formában a gyógyszertárba juttatásában segít” – mondta Dr. Balázs Mihály. „Sokszor egy időben a betegellátással több telefonhívást is kapunk, de megbirkózunk a feladattal és minden beteg ellátáshoz jut, de a feladatokat rangsoroljuk„ – hangsúlyozta az orvos, kiemelve, hogy kollégái részéről hihetetlen kollegialitást és áldozatkészséget tapasztal és a betegek is fegyelmezetten, tisztelettel, és felelősséggel viszonyulnak a kialakult helyzethez.

És ezeket olvastad már?