INSIDER

Dunai hajóbaleset: "Hallottuk a sikolyokat, aztán hirtelen csend lett"

Akik a Margit hídon voltak a tragédia idején, nem bírják elfelejteni a borzalmakat. Az is kiderült, hogy zajlott a mentés.
  • Szerző: Ripost

A Dunán történt tragédiát megelőző másodpercekben a 33 dél-koreai turistát és kétfős személyzetet szállító sétahajónak hátulról nekiütközött egy 135 méter hosszú szállodahajó a Margit hídnál, és felborította, majd maga alá gyűrte a mindössze 27 méteres Hableányt. A túlélők megrázó élményekről számoltak be."Egy hatalmas hajót láttam közeledni, de meg sem fordult a fejemben, hogy nekünk jön. Az ütközés után a hajónk pillanatok alatt elsüllyedt. Aki a fedélzeten volt, rögtön a vízbe zuhant, aki a kabinban, az már nem jutott ki" – mondta egyikük a Chosun koreai lapnak.

Ahogy arról a %% is beszámolt, egy másik utas csak azért menekült meg, mert épp egy mentőöv mellett állt, és bele tudott kapaszkodni. A vízben az emberek fejét lehetett látni fel-felbukkanni, a sodrás pedig olyan erős volt, hogy a mentőegységek nem tudtak a közelükbe jutni.

Egy 60 éves férfi úszni kezdett, őt egy hajó legénysége húzta ki a vízből. Õ azt mondta, a mentés kaotikus volt, és csak azokon tudtak segíteni, akik a mentőövekbe kapaszkodtak.

Két német turista, Leander Buchenau (17) és Laura Bohne (18) fültanúja volt a tragédiának.

"Sétáltunk, hallottuk a sikolyokat, a segélykiállításokat, amiket a vihar zaja sem tudott elnyomni. Aztán hirtelen csend lett." A fiatalok másnap visszatértek a borzalmak helyszínére, és virágot vittek a rakpartra - írta a Blikk.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta: elképesztő pusztítást végzett az ütközés. A szakember egy testet húzott ki a vízből.

Egy másik hajó kapitánya, Raub Emőke is épp egy dél-koreai turistacsoportot vitt a fedélzeten. A rádión vette a vészjelzést, így segíteni indult. Két embert tudott kimenteni a vízből.

Az ügy körülményeit egyelőre csak találgatni lehet, az igazságot csak a nyomozás derítheti ki.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?