INSIDER

Drámai dolog derült ki szombaton a dunai hajóroncsról

Vízalatti drónokat és szonárokat is bevetettek szombaton.
  • Szerző: Ripost

Vízalatti drónokkal próbálták meg elérni a szerda este elsüllyedt Hableány roncsait a dél-koreai lapok szerint. Az erős áramlatok miatt azonban nem jártak sikerrel.

A dél-koreai lapok úgy tudják, hogy Ausztriából, Csehországból és Norvégiából is hoztak szonárrendszereket és vízalatti drónokat. A munkálatok során kiderült, hogy a hajóroncs 8,1-9,3 méteres mélységben van, mélyebben, mint korábban feltételezték.

A koreai lapok úgy tudják, a gyors sodrás ellenére hétfőn reggel újabb búvárok merülnek le és megpróbálják elérni a hajóroncsot.

Kang Kjung Vha külügyminiszter egy budapesti kórházban találkozott egy 66 éves túlélővel, később pedig újságíróknak elmondta: egyelőre nem tudják megmondani, mikor engedik ki a Li néven emlegetett személyt a kórházból. Mint mondta, Li a kimerültség miatt beszélni is nehezen tudott. A kórház illetékesei szerint Li kielégítő állapotban van, de még nem épült fel annyira, hogy hazautazhasson.

Szöul 53 fős mentőcsapatot hozott létre a külügyminisztérium, a rendőrség, a hírszerzés és más szervek embereivel. A csapat feladata, hogy segítsék a keresést és egyeztessenek Magyarországgal. A dél-koreai külügyminiszter helyettese azt mondta, minden erőfeszítést megtesznek a keresés kiterjesztése, és annak érdekében, hogy a roncs kiemelése közben a holttestek ne sérüljenek vagy ne vesszenek el.

A lapok arról is írtak, hogy várhatóan felgyorsulnak a keresési munkálatok, a magyar hatóság ugyanis a Duna vízszintjének csökkenését várja. A dél-koreai külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, a víz sodrása attól még nem lassul, így a búvárok életével játszanak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mákos guba egyszerűen
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?